ПК „ДРМНО“ У 2020. ГОДИНИ: Пред рударима много посла

Планом производње предвиђено је да се у овој години откопа 46 милиона кубика јаловине и оствари производња угља од 9,1 милион тона.

У овој години запослени у рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ имаће много посла како би се реализовали постављени циљеви. Површински коп „Дрмно“ у производном смислу моћнији је за један савремени рударски систем који ће омогућити његов даљи развој и повећање производних капацитета, пре свега на откривци.

Планом производње предвиђено је да се у овој години откопа 46 милиона кубика јаловине и оствари производња угља од 9,1 милион тона.

                                                          Површински коп „Дрмно“

– Осим новог рударског система, који ће у знатној мери допринети остварењу производних планова, неопходно је да се у овој години одраде озбиљни ремонтни захвати како би у знатној мери подигли погонску спремност основне рударске механизације – рекао је Веселин Булатовић, директор за производњу угља огранка „ТЕ-КО Костолац“. Он подсећа да у прошлој години није било класичних ремонтних активности, јер није пристигла сва потребна опрема.

– Пре свега мислим на лежајеве окрета горње градње багера, који раде у оквиру другог и трећег јаловинског система. Један лежај је набављен, а у процедури је набавка и другог, од директног произвођача, у сарадњи са ЕПС-ом. Сам поступак је веома сложен, али надам се да ће он бити разрешен и да ћемо у другом кварталу године бити у ситуацији да га заменимо. У овој години имамо велико повећање производње откривке и без набавке квалитетних делова и њихове уградње неће бити лако остварити планирану производњу – каже Булатовић.

Према његовим речима, у овој години биће настављене инвестиције којима се обезбеђују услови за несметан рад копа. У плану је изградња 17. линије бунара за дубинско предодводњавање испред фронта рударских радова, која би требало да се заврши до краја другог квартала наредне године. Један од важних послова у овој години односи се на окончање свих припремних активности за расписивање јавне набавке за изградњу водонепропусног екрана, који би почео да се гради 2021. године.

У плану је и изградња два асфалтна пута дуж источне и западне границе копа „Дрмно“ како би се олакшала и убрзала саобраћајна комуникација до најудаљенијих рударских система. На овај начин биће смањени застоји и примопредаја на системима.

Пријем радника

За коп „Дрмно“ биће набављена нова возила за масован превоз радника, као и недостајућа помоћна механизација преко обједињене јавне набавке ЕПС-а, која је у току. Булатовић истиче да је веома важно за организацију и одвијање производног процеса да се и у овој години настави с пријемом недостајућих производних радника.

ИЗВОР: „Енергија Костолац“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *