ALARMANTNO STANJE U POŽAREVAČKOJ BOLNICI!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Пожаревац, 24.11. 2020. – У ковид болници у Пожаревцу тренутно је на лечењу 187 пацијената са симптомима коронавируса, од којих је само осам из других средина, сви остали су из Браничевског округа. Инфекција је потврђена код више од 100 пацијента. Просек година креће се између 30 и 80.

Притисак на болницу  рапидно расте, током јучерашњег дана имали смо 16 пријема,а током викенда је тај број био далеко већи.

На респиратору је тренутно седам пацијената , док је 10 на неинвазивној вентилацији (НИВ). Додатни кисеоник прима око 90  пацијената што је тренутни болнички максимум. Клиничка слика је врло тешка и пацијенти нам долазе већ у врло тешком стању.  Нажалост, током јучерашњег дана преминула су три пацијента старости од 56 до 58 година, код којих је коронавирус био потврђен.

Тренутно је инфекција потврђена код 38 запослених у Општој болници Пожаревац, од којих је троје на болничком лечењу.

Обавештавамо јавност да је ситуација у болници најтежа од почетка епидемије. Наши капацитети су попуњени, због тешког стања пацијената онемогућени смо да их отпуштамо, па самим тим је ограничен и пријем. Зато смо у ситуацији да хоспитализујемо само пацијенте са најтежом клиничком сликом. Поред тога немамо више ни слободних кисеоничних места, нити респиратора. Ако се настави оволики притисак на болницу, осим што нема места, грађане неће имати ни ко да лечи јер осим 38 позитивних запослених, велики број лекара и медицинских сестара налази се у кућној изолацији чекајући контролне тестове. Тачније, тренутно због болести или контаката са оболелима не ради 30 лекара, 105 медицинских сестара и техничара и 17 немедицинских радника. Укупно 152 запослена су ван строја.

Преостало особље је на ивици снаге и улажу огроман напор и труд да ситуацију држе под контролом.

Грађане молимо да покушају да разумеју ситуацију у којој се налази болница, али и здравствени систем уопште, као и да буду максимално опрезни према свом и здрављу и животу својих ближњих. Радницима у здравству је сада најпотребније разумевање и помоћ суграђана, а једино се може помоћи поштовањем мера и одговорним понашањем. У супротном, ситуација ће измаћи контроли и сви ћемо бити у проблему.

Успоримо и зауставимо циркулацију вируса у нашој средини. Сви заједно. Смањите контакте, избегавајте славља, носите маске.

 Др Данко Никoлић, в.д. директора ОБ Пожаревац

и сви запослени у ОБ Пожаревац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *