DAN DEMOKRATIJE U VELIKOM GRADIŠTU

U Srednjoj školi u Velikom Gradištu održana je implementacija projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“, podržan od  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom.

Projekat uključuje 20 osnovnih, srednjih, kao i škole koje obrazuju  decu i učenike sa smetnjama u razvoju iz svih krajeva Srbije, koje se obavezale da izmene svoju nastavnu praksu, unaprede primenu antidiskriminatornih principa  zasnovanih  na  našim nacionalnim standardima, ali i modelima Saveta Evrope. Pored Gimnazije učesnik u projektu je i Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, uz podršku  Opštine Veliko Gradište.

Realizacija ovog projekta počela je  septembra prošle godine i trajaće dve godine, a podrazumeva niz aktivnosti koje svaka od ovih izabranih škola mora da uradi, kako bi se podsticale određene demokratske kompentencije kod učenika, roditelja i šire lokalne zajednice.

Povodom dana demokratije u okviru realizacije projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“,  u gradištanskoj Gimnaziji je održano nekoliko radionica  uz učešče učenika i njihovih profesora, Udruženje žena „Topolovčanke“, a učestvovali su i mališani iz vrtića i Osnovne škole iz ovog grada na Dunavu.

Za izradu kratkog učeničkog filma dominirale su tri teme: „Upoznajte Miloja Vasića-jednog od 100  najznametnijih Srba“, „Put od svađe do pomirenja“ i „Moja škola-škola otvorena za različitosti“.

Prvu nagradu  osvojio je film „Upoznajte Miloja Vasića-jednog od 100 najznametnijih Srba“, čiji su autori učenici IV/1 razreda – Teodora Bogičić, Đorđe Petrović i Nikola Jović.

Drugu nagrada pripala je filmu „Put od svađe do pomirenja“, autora Ivana Živkovića, Lazara Milijića i Mateje Adamovića, učenika II razreda.

Treću nagradu osvojio je film  „Moja škola-škola otvorena za različitosti“, čiji su autori Marija Tadić, Aleksandra Panćika i Andrea Nikolić, učenice  I  razreda.

Lj.Nastasijević
IZVOR: SATTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *