ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

Широм света данас се обележава Међународни дан планете Земље као подсетник да планета и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете биљним и животињским врстама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Централна Градска манифестација поводом обележавања Међународног Дана планете Земље, под слоганом „ЗЕМЉА ДАРУЈЕ КАД УМ ЦАРУЈЕ“, одржана је данас у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу.

Током данашње манифестације организоване су Еколошке спортске игре за предшколце, Еко Академија и Рециклажна модна ревија ученика основних школа Браничевског округа.

 

Еко академија, централни део данашње манифестације, започет је обраћањем Иване Јоксимовић, директорке ОШ „Доситеј Обрадовић“:

– У нашој школи ученици се укључују у активности попут дебата , радионица, пројеката ,рециклажних активности са еколошком тематиком, приредби за очување околине као и изложби радова. Наша школа је дошла до занимљивог пројекта под називом „Зелена острва за одрживи развој у нашем граду очима деце…“ са циљем развоја свести за уштеду сировина и енергије као и стицање навика правилног одлагања отпада . Традиционално организујемо Новогодишњу рециклажну модну ревију у којој из године у годину учествује све већи број ученика који показују своју креативност али и свест о важности рециклаже. За нашу планету Земљу ученици дају свакако свој мали допринос и садњом дрвета генерације у школском дворишту, приликом свечаног пријема ђака првака, затим садњом јелки на Чачалици и учешћем у акцијама сакупљања чепова и лименки. Данас се  у  нашој школи спроводи акција сакупљања секундарних сировина „Чеп за хендикеп“ а поред Еко академије приређујемо изложбу еколошких и рециклажних радова ученика.

У културно-уметничком програму учествовало је око 800 ученика основних школа.

Део манифестације су изложба еколошких и рециклажних радова ученика ОШ „Доситеј Обрадовић“ и акција прикупљања секундарних сировина “Чеп за хендикеп“.

Прелазну заставицу преузела је ОШ „Вук Караџић“, која ће бити догодине домаћин ове манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *