ИЗЛОЖБА: ИЗМЕЂУ КОСТИМА И ОРНАМЕНТА

У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је археолошка изложба ИЗМЕЂУ КОСТИМА И ОРНАМЕНТА, антропоморфне фигурине Винчанске културе – из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци.

На изложби су представљене фигурине са локалитета Селевац и Медведњак из фонда Народноог музеја у Смедеревској Паланци. Аутори изложбе су Ненад Шошић,  Драгана Ђурђевић и Весна Скачков који су покушали да у тим орнаментима одгонетну представе одевних предмета, фризура и накита. Илустрације за ову изложбу је урадила Мина Николић, дизајнер.

На отварању изложбе говорио је Драган Јацановић, археолог, виши кустос у Народном музеју у Пожаревцу који је том приликом казао:

“Изложени материјал из времена винчанске културе који сачињава време отприлике између 7.000 – 8.000 година. То је време када је на огромном простору од Скопља до Будимпеште од реке Фосне на западу, реке Иске у Бугарској живела једна велика цивилизација са јединственом економијом, јединственом религијом и јединственом технологијом. То је тзв. винчанска култура чије је темеље у свет светске науке увео Милоје Васић, први наш школовани археолог који, не случајно, потиче из Браничева. Рођен је 19. веку у селу Пожежено код Великог Градишта. Та култура ће извести једну од највећих револуција, то је металуршка револуција, где је човек снагом ума открио метал, технологију његовог добијања и почео да прави прве металне предмете. За таква открића, за такву цивилизацију, за такво јединство о материјалној и духовној култури, на том огромном простору, био је потребан изузетан ум…“.

Изложба је отворена до 19. јуна. Улаз је слободан.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *