ИЗЛОЖБЕ: „УСИТЊАВАЊЕ – Прича о авану“

Поводом Новембарских дана културе, у Галерији савремене уметности отворена је изложба под називом УСИТЊАВАЊЕ – Прича о авану.

Организатори изложбе су: Народни музеј Пожаревац, Етнографски музеј у Београду, Музеј науке и технике – Београд, Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет. Аутори изложбе: Јелена Манојловић, Милош Матић, Светлана Митровић, Даниела Пејовић и Иван Станић.

Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као специфична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације. Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена. У периоду антике израђивали су се од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета почиње да се користи брoнза. Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала.

На изложби су представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана, из збирки Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике, Фармацеутског факултета, Музеја Града у Београду, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина и из приватних колекција.

Изложбу је отворио директор ЗУ „Апотека Пожаревац“ Небојша Јорговановић, који је говорио о авану као симболу фармације и његовом историјском значају.


Изложба је отворена до 19. новембра. Улаз је слободан.

Извор: ГСУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *