КАКО РАЗЛИКОВАТИ МОРБИЛЕ И ВАРИЧЕЛЕ?

Упоредо са епидемијом малих богиња региструје се и оболевање од варичела, односно „овчијих” богиња, које су и најчешће у ово доба године. Иако и једне и друге карактерише осип по телу, ове две врсте богиња немају много тога заједничког.

Период инкубације варичела траје две до три недеље. То је време од контакта са зараженом особом до појаве првих симптома болести. Пре карактеристичног осипа, јављају се малаксалост, замор, бол у мишићима и зглобовима, повишена температура, повраћање и главобоља.

Морбиле или мале богиње најпре прати појава високе температуре, а може да буде присутно и цурење из носа, као и коњуктивитис. Налаз на плућима и грлу детета може и не мора да буде уредан. Пре избијања оспи, морбиле карактерише и појава Копликових мрља-ситне, беле мрље као „просути гриз“. Затим се три до седам дана касније појављује оспа најпре по лицу, а затим по остатку тела. Оспе трају четири до седам дана и обично се кожне промене завршавају перутањем коже.

За разлику од малих богиња где оспа прво избија на лицу, варичеле углавном најпре избијају по трупу. Када се течност у њима замути то је знак да ће убрзо доћи до пуцања тзв.пистула. После њих остаје краста која се осуши и отпада. Изузетно је важно спречити дете да се чеше јер тако може да разгребе оспе и да му остану ожиљци.

У случају варичела или “овчијих” богиња, инфицирана особа је заразна један до два дана пре избијања оспи и не дуже од пет дана од њиховог повлачења. Код морбила зараза се шири четиири дана пре избијања оспи и до четири дана по њиховом повлачењу.

Тежина инфекције морбилама зависи од тога да ли је заражен невакцинисан, делимично или потпуно вакцинисан. Морбиле и варичеле највише се разликују по учесталости и озбиљности компликација. Док овчије богиње имају блажу клиничку слику, и ако се појави нека компликација то се одмах препозна по томе што болест не пролази. Код морбила се чешће јављају компликације: запаљење средњег уха, ларингитис, менингитис, енцефалитис. У актуелној епидемији морбила најчешће пријављене компликације су упала плућа и дијареја.

Вакцинација је значајна мера за ограничавање даљег ширења морбила у популацији, наводе из ЗЗЈЗ Пожаревац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *