KONFERENCIJA SNS POŽAREVAC: ULAGANJA U SOCIJALNU ZAŠTITU

На редовној конференцији за медије Градског одбора СНС Пожаревца представљени су резултати из области социјалне политике.

Славиша Стојковић, секретар ГрО СНС Пожаревац и члан градског већа задужен за социјалну политику и друштвене делатности изјавио је да град издваја 100 милиона динара за социјална давања.

Славиша Стојковић

У 2019. години Град Пожаревац је издвојио за спровођење јавних радова 7 милиона динара, а за стручну праксу за лица са ВСС 3 милиона динара. Укупно је обухваћено 42 лица, од чега 34 у јавним радовима и 8 у стручној пракси. За финансирање рада Народне кухиње у 2019. години из буџета Града Пожаревца опредељена су средства у укупном износу од 13,4 милиона динара, за реализацију програмске активности Црвеног крста Пожаревац „Пакети хране за социјално угрожена лица“ из буџета Града Пожаревца у 2019. години, опредељена су средства у укупном износу од 2,1 милион динара, за услугу сервис помоћи у кући за стара лица и особе са инвалидитетом трогодишњим уговором закљученим до 31.12.2020. године, из буџета града обезбеђена су средства у укупном износу од 15,29 милиона динара, за финансирање рада 10 геронтодомаћица. Уговором закљученим за период од 1.8.2019. године до 31.12.2020.године, из буџета града обезбеђена су додатна средстава у укупном износу од 3,96 милиона за финансирање рада 5 геронтодомаћица. За потребе Црвеног крста ради превоза намирница социјално угроженим грађанима из сеоских насеља, обезбеђено је ново комби возило, вредности око 2,6 милиона динара. У 2019. години за финансирање организација цивилног друштва, из буџета Града Пожаревца опредељена су средства у укупном износу од 40,25 милиона динара.

 

На конференцији је говорила и директорка Центра за социјални рад Татјана Рајић, која је истакла:

– За функционисање Центра за социјални рад, Град Пожаревац је у 2019. години издвојио укупно 51,9 милиона, од којих за директна социјална давања корисницима (једнократне помоћи) издвојено укупно 14 милиона, а остало за материјалне трошкове и функционисање једног од најсавременијих дневних боравака за децу и омладину ометену развоју, где је партципација само 2.200 дин и није промењена годинама, иако су се параметри у односу на које се опредељује, знатно променили. По основу Одлуке о социјалној заштити грађана Града Пожаревца, једнократне помоћи примају корисници сталне новчане помоћи и остали грађани и корисници услуга социјалне заштите. Најчешће се додељују за набавку хране и осталих животних потрепштина, куповину школског прибора, огрева, набавку лекова и друге медицинске потребе, плаћање комуналија и струје, побољшање услова становања, набавку одеће и обуће, плаћање школарина и слично, -рекла је Рајић, додајући:

– Ове године је 390 породицо добило по 10.000 динара за набавку огрева. Такође је предвиђена накнада трошкова сахране корисника сталне новчане помоћи и законским и подзаконским актима је прописано ко може и под којим условима да право користи а о праву у првом степену одлучује Центар за социјални рад. У претходном периоду су уложени значајни напори да ова материјална давања буду што доступнија корисницима, о чему говори и дуплиран број захтева који стижу у Канцеларију у Костолцу, при чему се број корисника не мења. То значи да су услуге социјалне заштите доступније и да је до остваривања овог права сада много лакше доћи. Поред доступности услуге на остваривање права на материјална давања утиче и количина новца која се опредељује, а по информацијама којима располажемо, Град Пожаревац одвајањем оволико средстава спада у ред градова са највишим износима материјалних давања који се издваја за грађане. Град Пожаревац кроз Одлуку о социјалној заштити грађана Града Пожаревца, у великој мери задовољава потребе својих суграђана које се односе на лечење, када се лица нађу у стању социјалне потребе. У том смислу се преко Центра за социјални рад издају потврде за кориснике сталне новчане помоћи, али и шире, за набавку лекова. Такође се преко установе обезбеђује и једнократна новчана помоћ за потребе лечења и набавку медицинских средстава и помагала када не постоји други законски основ за прибављање истих. Што се тиче збрињавања ових корисника, они се, док постоји потреба за медицинским услугама, збрињавају у Општој болници и установама ван града, за које такође Град преко једнократних помоћи обезбеђује средства за нпр.пратиоце ради одласка на лечења, опремање за лечење итд. Уколико лице није стамбено збринуто (бескућник и сл) преко Центра се та лице упућују на смештај у Прихватилиште у Смедереву, што такође финансира Град Пожаревац и за сада не постоји проблем нити око смештаја нити плаћања ових трошкова. По подацима Центра за здравствену заштиту и смештај у прихватилиште Град је током 2019-те године издвојио 1,24 милиона динара, док је за исте потребе током 2018-те издвојено 487.934 динара, што је два и по пута више, и негде нам указује на ову све присутнију проблематику, али и напор локалне самоуправе да овим потребама изађе у сусрет. Такође Град финансира Помоћ у кући за особе са инвалидитетом и старија лица, међу којима се често налазе лица угрожена сиромаштвом и болешћу.

Татјана Рајић

– Град Пожаревац издваја знатна материјална средства за функционисање једног од најсавременијих дневних боравака у Србији (20.620.000 дин). У Дневном боравку ради 14-торо радника на неодређено време (дефектолога, медицинских сестара, неговатељица) а за потребе деце обезбеђена је исхрана и превоз. Корисници су, поред редовног рада, укључени и на свим значајнијим манифестацијама у граду и шире и то: „Дечија олимпијада, Цвет на длану, Изадји ми на теглу, Дечија недеља и сл, а такође редовне прате и културне садржаје у граду. Постоји обострана изванредна сарадња са свим основним и средњим школама у граду, као и дневним центрима у Смедереву, Београду, Ковину итд.Уз помоћ средстава Града Пожаревца и учешће родитеља, реализована је и вишедневна екскурзија, у износу од 220.600,00 дин која је обухватала превоз, исхрану, 24-сатну негу и остале садржаје у складу са индивидуалним карактеристикама и потребама сваког корисника. Ове године уложена су и значајна средства у санацију кровног покривача на овом објекту, као и хидроизолацију и молерско-фарбарске радове и замену ламината и улазних врата у укупном износу од 952.800 динара. Подсетићемо да је у претходном периоду, средствима Града и донација, у оквиру боравка успостављен додатни програм под називом „сензорна соба“, која омогућава корисницима адекватније сензорно окружење, а такође је средствима донатора додатно опремљена спортско рекреативна сала системом за подршку психомоторном развоју. Средствима донација су такође обезбеђена и замена кухиње, куповина клима уређаја и дела опреме, као и набавка рачунара а започете су и припремне радње око изградње тзв „сензорног дворишта“, – рекла је Татјана Рајић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *