КОНФЕРЕНЦИЈА СНС ПОЖАРЕВАЦ

На редовној конференцији ГрО СНС Пожаревац председник Градског одбора и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић говорио је о капиталним пројектима у овој години.

8,5 милијарди динара инвестиција у претходне три године

– У претходне три године у градску инфраструктуру и разне друге пројекте инвестирано је око 8,5 милијарди динара, а од те суме ове године је уложено око 3 милијарди динара, – рекао је Спасовић. Од инвестиција он је истакао нови кружни ток у улици Јована Шербановића који је променио изглед тог дела града са једне стране али је и убрзао саобраћај. Затим је навео улицу Чеде Васовића где су завршени тротоари, постављена нова лед расвета и урађена паркинг места и Синђелићеву улицу где је поред асфалтирања, изградње тротоара, урађена нова расвета али и комплетна подземна инсталација рачунајући замену магистралног топловода, замену водоводних цеви и изградњу кишне канализације које није било никада у овој улици.

– Оно што је заједничко овим улицама то је да су оне потпуно нове улице да је само стари назив. Процентуално по броју становника улагано је једнако како у граду тако и у селу. Ових дана је асфалтиран и први део ПП одреда а други део ће бити почетком наредне године. У споредним улицама је рађена канализација и топлификација. Капитални пројекат Јужни кишни колектор од Брежанског канала, ка улицама 27. априла и ПП одреда ушао је у трећу фазу која кошта око 50 милиона динара његовим завршетком ће бити решен велики проблем града. Топлификација је инвестирала у ширење мреже преко 450 милиона динара а уштедела је кроз јавне набавке 75 милиона динара што ће даље бити утрошено за нове инвестиције, што је пример доброг домаћинског пословања. У 2019. години завршено је око 11 километара канала Старе Млаве и наставиће се са одржавањем истог. Да је то добра инвестиција уверили смо се током обилних падавина које су биле током пролећа и гравитирајућа села нису имала проблеме са поплавама, – додао је Спасовић.

Решавање проблема комуналног отпада у наредној години

Једна од најзначајнијих инвестиција је изградња рециклажног центра  који је при крају. Машине за рециклирање су стигле и пробни рад се очекује на пролеће. Када је у питању одношење смећа из сеоских домаћинстава елаборат је при крају и очекује се да за две године и села буду покривена организованим одношењем смећа а самим тим ће бити угашене дивље депоније.

Више новца за пољопривреду, социјалну политику, културу, спорт, школство и вртиће

– За 23,5  милиона динара потписано је преко 200 уговора за подстицаје пољопривредним произвођачима, а у 2019. години средства су увећана за 10 милиона динара.  100 милиона динара је уложено у објекте основних, средњих школа и предшколске установе, субвенционише се боравак малишана у приватном вртићу који су остали испод црте у уписном року. Издвајања за социјално угрожене категорије су била никад већа у овој години и то ће се наставити у наредном периоду. Много је уложено у културу. Основан је нови фестивал Виминацијум фест, обновљен је објекат Спортског центра, издвојена су средства за уређење стадиона, плато улица код СЦ су реновирани, подигнута је балон хала, у спортске клубове уложено 120 милиона динара, реконструише се зграда Начелства, – истакао је Спасовић.

Нове инвестиције за бржи привредни развој града

Када је у питању привредни развој града добијен је сертификат о Повољном пословном окружењу који је Пожаревац истакао као добро место за инвестирање у региону. Спасовић је најавио отварање фабрике за производњу кафе, фабрику за производњу кондиторских производа, отворена је фабрика за рециклажу белгијско-кинеских партнера која ће додатно запослити нове раднике. Као највећи успех Спасовић је истакао тај што су решени имовинско правни односи са компанијом „Бамби“ која је прешла у власништво „Кока коле“. Решени односи значе да ће ова престижна компанија проширити производне погоне и то је показатељ добре пословне климе и да су велики страни инвеститори заинтересовани за Пожаревац.

Канцеларија за дијаспору у наредној години

Остварени су добри контакти са дијаспором и крајем јануара се очекује отварање Канцеларије за дијаспору где ће наши грађани који живе у иностранству на бржи начин остваривати своја права али моћи ће да добијају информације о евентуалним улагањима у своју земљу.

Велики пројекти за 2020. годину

Лед расвета се налази у другој фази и очекује се јавно-приватно партнерство за замену 11.000 сијалицу и са постављањем елемената смарт ситија. Од пројеката за наредну годину најавио је реконструкцију Чикоша која треба да почне у фебруару или марту како би град добио нови трг. Расписана је јавна набавка за пројекат затвореног базена вредности 10 милиона динара, на простору изгореле МЗ Чачалица биће изграђен објекат од 500 квадрата у коме ће бити не само канцеларије МЗ већ и пословни простор за апотеку и супермаркет.

Изузетна сарадња са председником Александром Вучићем и Владом Републике Србије

Председник Србије Александар Вучић је најавио изградњу брзог пута од наплатне рампе ка Голупцу са четири траке што ће бити капитална инвестиција од великог значаја не само за Пожаревац већ и читав округ. Република ће урадити и 7 километара пута Пожаревац – Пољана и пресвући ће хабајућим слојем 11 километара обилазнице Пожаревац – Костолац. Сарадња са Владом Републике Србије је одлична, поготово са Канцеларијом за јавна улагања преко које су реконструисане школе у Костолцу и Забели а сарадња ће се наставити реконструкцијом ОШ „Доситеј Обрадовић“ и Дома здравља. Велика средства су издвојена за Општу болницу која ће постати савремена здравствена установа са најмодернијом опремом и моћи ће да пружа медицинске услуге на европском нивоу.

На крају конференције председник пожаревачких напредњака Бане Спасовић честитао је свим грађанима Нову годину и Божић уз жеље да имају пуно пословног успеха и личне и породичне среће.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *