КОСТОЛАЦ „А“: Завршне припреме за грејну сезону

* Пуњење система почело је 15. септембра, пробе  већ крајем месеца.

Производња електричне енергије од почетка ове године у Термоелектрани „Костолац А“ је стабилна и на нивоу плана. Овај енергетски објекат костолачког огранка ЕПС-а у првих осам месеци испоручио је електроенергетском систему Србије мало више од једне милијарде киловат-сати.

Блок 2, снажнији блок у ТЕ „Костолац А“, чија снага износи 210 МW, произвео је до краја августа 669 милиона kWh. Блок 1, који се сврстава међу најдуговечније и најпоузданије термокапацитете у ЕПС-у, остварио је у истом периоду производни учинак од 337 милиона киловат-сати.

Објашњавајући производне резултате, Владимир Деспотовић, главни инжењер производње ТЕ „Костолац А“, нагласио је да се уз остваривање производних задатака врше и припреме за предстојећу грејну сезону и испоруку топлотне енергије којом се снабдевају Пожаревац, Костолац и околна насеља:

                                               Владимир Деспотовић

– У току су радови на ремонту измењивачко-пумпне станице за грејање. Тренутно имамо и ситније интервенције на турбо генератору, али очекујемо да их до половине октобра и званичног почетка грејне сезоне отклонимо. На блоковима 1 и 2 у Термоелектрани „Костолац А“, ове године рађени су капитални ремонти на турбо генератору и сада су остале ситнице да се дораде. Пуњење система почело је 15. септембра, а пробе би могле да се ураде већ крајем септембра. Ми смо добили захтев ЈП „Топлификација“ да и њима приликом допуне система испоручимо већу количину воде, како би лоцирали и санирали цурења која имају у делу система грејања код Опште болнице у Пожаревцу. У сваком случају, очекујемо да грејна сезона почне на време и без проблема – истакао је Деспотовић.

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *