КОСТОЛАЦ: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА РУДАРА

Полагањем венаца на Мајдану, крај споменика Рудару, и изложбом фотографија “ЕПС чине људи”, постављеном у костолачком Дому културе, данас је почело обележавање Дана рудара у Костолцу.

Венце су положили представници огранка ТЕ – КО Костолац, Градске општине Костолац и Синдиката термоелектрана и копова Костолац.

Обраћајући се присутнима, Веселин Булатовић, директор за производњу угља ТЕ-КО Костолац, изнео је најновије детаље развоја  у области производње угља, најављујући да ће проширење површинског копа „Дрмно“ ући у сложену фазу:

– Испред фронта рударских радова је око 200 хектара шуме и заводњен терен. Дунавац, који је раније био мелиорациони објекат због обрадивих површина „Храстоваче“,  изместили смо и сада радимо на евакуацији вода и уклањању растиња. Ту засвршавамо испитивања за „екран“. Прилазимо Дунаву и Млави и већ сада на 60 метара дубине имамо огроман прилив вода, а намеравамо да направимо водонепропусну завесу која би спречила доток вода из обе реке, – рекао је Булатовић, који је говорио и о перспективи ископа угља на потезу Костолац-Запад код Велике Мораве, где су урађена испитивања и утврђено утврђено да постоји издашно  лежиште угља.; 309 бушотина је показало да ту има експлоатационих резерви од 350 милиона тона. Овај коп би био удаљен око 20 километара од постојећих блокова. Међутим, сматрам да ће се створити услови да се изгради нови блок на Морави, посебних техничких карактеристика, односно мањег коефицијента потрошње.

                                                      Веселин Булатовић

У свом обраћању, Булатовић је указао на озбиљан проблем, настао одливом радне снаге у превремену пензију преко стимулативних отпремнина:

– Ништа од овога се неће догодити ако нема људи. Да би створили једног квалитетног багеристу, бравара, електричара, блоковођу, инжењера, потребан је период од 3 до 5 година. Ми ту много каснимо и сваке године нам оде велики број људи због отежаних услова, а преко стимулативних отпремнина у пензију. Заиста имамо велики проблем и мислим да смо ушли у „црвено“. Почели смо нешто да радимо на том проблему, али стидљиво и не знам зашто? Мислим да ЕПС, а говоримо о огранку у Костолцу, даје резулате, да није буџетска фирма, али плашим се да ће бити последица, – поручио је Веселин Булатовић.

У Старом Костолцу, председник Синдикада копова ТЕ-КО Костолац Данијел Радосављевић, поручио је да је данас бити рудар изузетнио тешко, али, рудари својим мукотрпним радом живе достојанствено и уздигнуте главе.

                                                          Данијел Радосављевић

Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, овом приликом истакла је да је пре 149 година, захваљујући руднику, започета изградња модерне средине, да је започета визија новог, савременог Костолца:

– Баш захваљујући овом руднику, у нашем Костолцу можемо срести људе чије порекло води са свих страна Србије, Балкана и Европе, који су радећи у руднику уједно учествовали у изградњи бољег и лепшег Костолца, – рекла је између осталог Церовшек.

                                                             Милена Церовшек

Обележавање Дана рудара настављено је у холу Дома културе у Костолцу отварањем изложбе фотографија “ЕПС чине људи”. Том приликом, председник синдикалне организације ТЕ Костолац, Душан Бакић, такође је указао на проблем одлива радне снаге:

– Остајемо без запослених који су пуно пута доказали своју организованост и стручност, без оних који поседују највећи степен одговорности и који су радили у условима и више него тешким. Наглашавам да ванљудским залагањем, годинама уназад, крећемо се путем остваривања изванредних  производних резултата,  по којима смо постали препознатљиви у ЈП ЕПС-у. Таква залагања и напор имају црвену линију, линију на којој се ми сад крећемо, на којој вагамо. Плашим се да  ћемо скренути са планираног пута. Да би се задржали на њему, морамо под хитно запослити младе стручне људе свих потребних занимања. Морамо их пажљиво одабрати, оспособити, морамо водити рачуна о њима. Апелујем, да сваки појединац у Огранку, од директора па до најнижег радног места, узме учешће у решавању овог проблема. Огранак не чине постојења, уређаји, машине, Огранак чине људи!, – поручио је Бакић.

  Душан Бакић

Изложбу је отворио Ђорђе Кучинар, корпоративни директор Огранка ТЕ-КО Костолац, истичући  да је стуб ЈП ЕПС рударство и термоенергетика:

– Често говоримо о подацима и параметрима који показују тоне откривке и угља, произведеним киловат часовима, успешно савладаним најразличитијим задацима на том путу и поредимо те податке, али недовољно говоримо кроз које све падове и успоне, проблеме, занимљиве и мање занимљиве ситуације се лично прошло како би се савладале препреке и стигло до зацртаног циља, колика је унутрашња борба актера, то само носе и знају они којима је и посвећена ова изложба, бивши и садашњи рудари, термоенергетичари, бравари, електричари, инжењери свих профила и сви остали. Фотографије које су изложене имају за циљ да поједине тренутке те личне борбе, да тако кажем, дочарају, забележе, овековече, -рекао је Кучинар.

Ђорђе Кучинар

Ђорђе Кучинар је посебно поручио:

– ЕПС-ов садашњи и будући основни задатак је да будемо још и већи привредни и енергетски ослонац земље, да за око 3,5 милиона купаца обезбеђујемо и даље редовно, сигурно и поуздано снабдевање електричном енергијом, за којом потражња расте и да наставимо пословати друштвено одговорно у најширем смислу те ријечи и да најодговорније заштитимо здравље и живот радника. ЕПС то све може само због људи који га чине! – поручио је Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова ТЕ КО Костолац.

Са изложбе фотографија „ЕПС чине људи“

Обележавање Дана рудара наставиће се данас поподне на костолачкој плажи Топољар, где се организује такмичење у кувању рибље чорбе „Костолачки котлић 2019″, а од 21 час наступиће група „Неверне бебе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *