Кучевачки средњошколци у пројекту „Кул је да знаш“

 

Кучевачки средњошколци у пројекту „Кул је да знаш“

У оквиру пројекта „Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља“,  одржан је тродневни Тренинг у Великој Плани.

Пројекат „Кул је да знаш“ окупио је седам средњих школа, међу којима је и „ЕТМШ“ Кучево. У групи од 28 средњошколаца, били су и кучевачки средњошколци Вук Вукојевић, Огњен Николић, Јована Стојановић и Теодора Чуриловић, са наставницом Ксенијом Јанковић. Вршњачки едукатори и наставници били су супервизори вршњачке медијације.

Пројекат „Кул је да знаш“ реализован је уз подршку Министарства омладине и спорта, а реализатор обуке био је Центар за креативну педагогију. Циљ тренинга је оспособљавање вршњачких медијатора за ненасилно решавање сукоба. На тренинзима су учили како да препознају насилне ситуације, да их зауставе, али и да помогну да се успостави комуникација између учесника у сукобу.

– Око 65 одсто ученика је бар једном доживело насиље, а 22 одсто пријављује учестало вршњачко насиље. Интерактивни тренинзи један су од начина да се статистика промени на боље. Средњошколци се обучавају како би сами интервенисали у својим одељенским заједницама да спрече насиље да се даље распламсава и да евентуално учествују у процесу медијације када до конфликта дође, а обе стране желе да се помире, – рекла је Живкица Ђорђевић, педагог и тренер обуке.

Пројекат „Кул је да знаш“ окупио је и седам наставника, јер, како кажу, едукација је потребна и њима, пошто има појава насиља и на релацији ученик –наставник.

– Сви ми који радимо преко 20 година, ако нисмо ишли на неке додатне едукације, тешко ћемо да разумемо ове нове генерације ако их не пратимо, а морамо да смо и на друштвеним мрежама, јер ту их упознамо много боље него у школи, -наглашава Јелена Златкова из Удружења „Свет речи“.

Удружење „Свет речи“ из Велике Плане организоваће и манифестације „Спортом против насиља“, „Културом и музиком против насиља“, као и конкурс за најбоље кратке филмове који афирмишу медијацију као начин решавања сукоба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *