КУЧЕВО: ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ТРУБАЧА

Кучево је синоћ – захваљујући некрунисаном краљу овог инструмента Милету Матушићу – поново било престоница српске трубе. На 13. фестивалу посвећеном овом легендарном трубачу, на Летњој позорници испред Центра за културу на главном градском тргу,  наступили су неки од најбољих солиста и оркестара данашњице, победници Гуче и многих других фестивала у земљи и иностранству. Однос према Милету најбоље одсликавају речи, по многима тренутно најбољег трубача земље, Бојана Ристића који је на фестивал дошао практично на носилима повређена нога и који се захвалио организатору на позиву јер “наступити на фестивалу посвећеном овој легенди је највећа част коју један трубач може добити”.

Овогодишњи фестивал је увелико измењен у односу на претходне. По  први пут у такмичарском делу наступили су и оркестри уз трубаче солисте. Тако су љубитељи трубе из Кучева и околине, након дефилеа учесника улицама града, заједнички одсвиране химне трубе (Са Овчара и Каблара) и свечаног отварања фестивала од стране председника СО Кучево Владимира Стојановића, имали прилике да уживају у наступу шест соло трубача – Кристијана Азировића, Милована Радула, Елвиса Бајрамовића, Горана Чурчића, Владимира Ивановића, Стефана Ребића и Бојана Ристића, који су изводили по једну композицију из опуса Мирослава Матушића а затим и шест оркестара – оркестар  Кристијана Азировића ,,Новосадски трубачи“, оркестар Елвиса Бајрамовића, оркестар Ивана Јовановића, оркестар Владимира Ивановића, оркестар Мија Бонџилћа и оркестар Бојана Ристићa, који су имали по 10 минута на располагању да покажу своје умеће.

Жири у саставу Богдан Трифуновић, Данка Лајић Михајловић и Велизар Матушић, за најбољег младог трубача прогласио је Дејвида Бајрамовића, статуету и новчану награду за најбоље извођење песме из опуса Милета Матушића добио је Стефан Ребић из Ужица, док је за најбољег трубача проглашен  Бојан Ристић из Владичиног Хана. Најбољи оркестар био је по оцени жирија – оркестар  Владимира Ивановића из Загужња. Награде су уручили помоћница председника општине Кучево Јасмина Ћамиловић, члан Општинског већа, Милош Петровић и председник СО Кучево, Владимир Стојановић. Након тога уследио је традиционални ватромет.

 

 

Пројекат „Кучево данас“ суфинансира Општина Кучево.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *