КУВАРИ ПОЖАРЕВАЧКЕ ШКОЛЕ НА ФЕСТИВАЛУ У МОСКВИ

  1. јануара 2019.године у Москви у савременом, престижном месту: у Историјском парку – «Русија – моја историја» (ВДНХ, 57. изложбени павиљон) ће се одржати 10. Јубилејни међународни омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић». Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција.

Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Белорусије и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе.

Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Други годину заредом, на лични позив председника Фестивала Ане Карпинович, учествоваће екипа из Србије у такмичарском делу Фестивала. Тим се састоји од два младих кувара, ученика 3 разреда Економско-трговинске школе Пожаревца, Илије Гаврића и Александара Радуловића и професора куварства и практичне наставе Николе Радишића. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа  ће одржати три мастер-класа за ученике колеџа угоститељства «Царицино» и госте парк-хотела «Воздвиженскоје» а такође обићи историјске и културне знаменитости Москве.

Професору Николи Радишићу и његовом ученицима  Илије и Александару желимо много успеха и среће, достојно представити школу, државу и упознати руску публику и гостију фестивала са свом разноликошћу и богатством српске кухиње.

Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења «Руско удружење за међународну сарадњу», Народни покрет «Русија православна», Руски јавно-политички центар, Амбасаде православних земаља, Национално Удружење шеф-кувара,  Удружење кулинара Москве, Школа Чоколаде Јелене Сучкове, Центар за просвету и култуту «Позитив», као и друге установе.

Асоцијација кулинара «Укус Света Рус» је партнер у организацији фестивала.

Учешће тима Србије не би било реализовано без помоћи Амбасаде Србије у Руској Федерацији, Ане Карпинович – председнице «Центра обнове традиција», Олге Серебровске – руководилаца пројекта  «Помози делом» (портал Сеница.ру) и Небојше Јанковића, који финансирао авионске карте тиму Србије, Сибинке Живановић – директорке Економско-трговинске школе у Пожаревцу.

Тања Миленовић-Костурков

Заменик руководилаца Центра међународне сарадње «Руско-Српски Дијалог»

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *