Маја Гојковић посетила Галерију Милене Павловић Барили

             Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања, посетила је данас Галерију Милена Павловић Барили у Пожаревцу.

Том приликом, у изјави за медије, истакла је:

            – Милена Павловић Барили је сликарка која је обележила једно време у уметности и то не само на територији ондашњих југословенских простора, него и светских. Пре неколико месеци сам била овде и упознала се са плановима да се уз ову кућу изгради нова галерија како би сва Миленина дела била изложена и доступна публици. Дошла сам да видим до које фазе се стигло са тим пројектом и да ли Република Србија може да помогне пројекат, што ми је циљ, јер сматрам да Милена Павловић Барили не припада само Пожаревцу, она заслужује поштовање и национални третман, – рекла је Гојковић, напоменувши да да очекује да реализацију пројекта помогне и Министарство туризма, како би се добило културно здање које ће Пожаревац да стави на мапу важних туристичких потенцијала Србије.

Маја Гојковић

          – Уметност може да уради много тога што до сад у земљи није било искоришћено и треба да покажемо свету шта ми то од уметности имамо, са којим државама света нас спајају животи и рад овако важних уметника и да повежемо културу и туризам. Проћи ће и ова пандемија и очекујемо да култура и туризам буду једна од најважнијих индустрија, – поручила је министарка Гојковић.

Саша Павловић

Градоначелник Пожаревца, Саша Павловић, истакао је да је велика част што министарка посећује Галерију и жели да се упозна са пројектом реконструкције:

– Част нам је што смо данас домаћини министарки Маји Гојковић. Ми смо је у месецима иза нас када је долазила упознали детаљно са објектом галерије и пројектом који је у финалној фази реализације. На састанку ћемо говорити о следећим корацима реализације пројекта и радујемо се помоћи Републике Србије и надлежних институција, – рекао је Павловић.

Љиљана Дабић

Љиљана Дабић, управитељ Фондације „Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили“, рекла је да је веома важно што се осим града Пожаревца у пројекат нове галерије укључило и Министарство културе и информисања и да верује да ће заједничким снагама ова идеја бити реализована до краја.

– Наредних дана требало би да се преда пројекат за грађевинску дозволу, процењена вредност пројекта је 1,600.000 евра.  На састанку ћемо се договорити где и на који начин можемо обезбедити средства и од тога зависи када ће се кренути са радовима, – рекла је Дабић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *