Међудржавна сарадња у области запошљавања

Бојан Илић

Представници Завода за запошљавање Републике Српске и Националне службе за запошљавање Србије, данас су у Пожаревцу одржали радни састанак ради размене искустава и унапређења сарадње у области социјалне политике и спровођења мера активног запошљавања.

На свечаном пријему, организованом тим поводом, председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић, посебно је две актуелне стране инвестиције у Пожаревцу – аустријски „Иммофинанс“и туркси „Ringelsan“, где се очекује запошљавање више од хиљаду и по радника.

– Захваљујући одличној сарадњи са домаћом Националном службом за запошљавање, посебно пожаревачком филијалом, у претходне две године направили смо велики корак напред на пољу активни

Зоран Мартиновић

х мера политике запошљавања. Подсетићу, 2016. године заједно са средствима из државног буџета добијеним преко Националне службе за запошљавање, за суфинансирање јавних радова издвојили смо више од пет милиона динара. У 2017, из буџета Града је издвојено чак девет милиона динара, и, уз нешто више од седам милиона из буџета Републике Србије, прошле године за јавне радове имали 16,3 милиона динара и радно ангажовали 124 до тада незапослених грађана, – истакао је том приликом Илић.

Зоран Мартиновић, директор Националне службе запошљавања Србије, нагласио је да смањење броја незапослених лица и стопе незапослености, по речима  представљају приоритете за Србији, додајући да је, на основу споразума о специјалним везама између Србије и Републике Српске, закључен и специјални аранжман о сарадњи две службе за запошљавање.

– Национална служба за запошљавање је пре недељу дана расписала шири сет јавних позива за реализацију  мера јавне политике запошљавања у 2017. години. Имамо респектибилан буџет за реализацију тих програма, који је увећан за 850 милиона и износи 3,65 милијарди динара. Посебан буџетски фонд резервисан је за запошљавање лица са инвалидитетом и теже запошљивих лица, и износи 5

Mирослав Вујичић

50 милиона динара. Рачунамо и на активно учешће локалних самоуправа, имајући у виду да је истекао рок за подношење захтева локалних смаоуправа за суфинансирања ЛАП-а, за шта је постојало велико интересовање, – навео је Мартиновић.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске нагласио је да је брига о запошљавању и смањену незапослености, такође, међу приоритетима Власе РС:

– Наша Влада се труди да питање запослености реши кроз отварање домаћих и страних инвестиција, кроз зајеничке пројекте. Између Србије и Републике Српске потоји јака веза и сарадња на највишим нивоима, и радује нас сваки успех Србије, јер смо ми природно наслоњени на Србију, – поручио је Вујичић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *