„НАСЛЕЂЕ ПРОШЛОСТИ“ У ПОЖАРЕВАЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ

У Галерији савремене уметности отворена је изложба слика под називом “Наслеђе прошлости” Мите Ристића.

На отварању изложбе присутним посетиоцима се најпре обратила Биљана Милосављевић Пићурић, кустос, историчар уметности, мастер историје, која је отворила ову изложбу и том приликом казала:
– Инспирисан променама људске свести и начела вредности, у жељи да очува културни и уметнички значај ћилима, ​ записа у слици​ , самоуки уметник Мита Ристић осликао је 40 дела у циклусу под називом „Наслеђе прошлости“. Данас је изложено 28 дела овог циклуса.
Ћилим је јединствен народни производ. Ради се искључиво ручно, из једног дела, са мотивима, има два једнообразна лица. Израђује се на вертикалном разбоју, чврстим утискивањем потке, фино опредене вуне.
Ћилими представљају својеврсна уметничка дела јер су их најчешће ткале
талентоване жене. Сваки ћилим прича сопствену причу, осликава перцепцију тренутног психолошког стања и моторичких способности ткаље. На њима је уткана емоција, жеља и највећа истина. Орнаменти нису случајни, они су код одређене народности и људске непролазности. Легенда која се преносила с колена на колено каже да су то симболи за заштиту човека од човека, али и за заштиту човека од негативне енергије из окружења.
Ткање уљаним бојама означава вредност тренутка, дневник људске етике, трајања и краја као почетка. Овај циклус слика представља борбу против нестајања, ограничења и
заборављања.

 

Биографија уметника:

                      Мита Ристић, рођен је и живи у Врању. Члан је Савеза професионалних уметника Москве и Удружења ликовних уметника „Ђура Јакшић“ Пожаревац. Учесник је многих ликовних колонија у земљи и иностранству. Имао је 30 самосталних, као и већи број заједничких изложби у Србији, Бугарској, Русији, Француској.   Добитник је многобројних признања, између осталог златне плакете УЛУК АРТ Костолац, за
допринос развоју ликовне уметности и специјалног признања Удружења ликовних уметника „Ђура Јакшић“ Пожаревац. Сликајући етно мотиве, старе куће, верске храмове и ткачке шаре, чува и презентује културну баштину врањског краја. Своје активности усмерио је на промоцију културе родног краја, али и на значај јединствености мотива.
Изложба ће бити отворена до 15.маја. Улаз у галерију је слободан.

ГСУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *