ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЛАНТЕТЕ ЗЕМЉЕ (ФОТО)

Пожаревачка Основна школа „Свети Сава“ овогодишњи је домаћин обележавања Међународног дана планете Земље. Тим поводом, школа је организовала манифестацију „Отпад: сировина или смеће“.

 

 

 

 

 

 

 

Ученици свих основних школа Града Пожаревца и Градске Општине Костолац припремили су програм посвећен екологији, у намери да скрену пажњу шире јавности на значај очувања природе и спречавања негативних последица по околину.

Свака  школа имала је штанд на којима су били изложени радови са еколошких и ликовних радионица, настали од матријала који се може рециклирати – пластичне амбалаже, картона, стакла…

 

 

 

 

 

 

 

Директорка школе, Маргарета Секуловић, подсетила је да се ова школа од 2015. године укључила у програм посвећен екологији и организовала низ активности, а 2017. године школа је добила статус „еко школе“:

– Настављамо и даље у правцу развоја и очувања животне средине, како у оквиру еко школе, тако и у укључивању у активности које подржавају и организују друге организације и институције које се баве овим питањима, – рекла је Секуловић.

Данашњем догађају присуствовао је и државни секретар Министарства заштите животне средине, Иван карић, који је посебно истакао  да ОШ “Свети Сава” има велику привилегију што поседује сертификат еко школе и да је добро што се ученици, наставници, професори и учитељи труде да одговоре на све еколошке изаове, као и да је то посао будућности. Најавио је да ће се Србија снажно борити да буде што мање смећа, да  што мање отпада заврши на депонији, а да се од отпадних материјала све више „производи“ новац.

 

– Желим да данас пошаљем свима поруку да је овај дан заправо рођендан свих нас на планети Земљи јер без ње не би било ни нас. Зато, схватимо је као лично али и друштвено власништво и сходно томе чувајмо је као највећу драгоценост, што она заправо и јесте. Не можемо кудити велике загађиваче, а у исто време бацати пластичне кесе у природу. Не можемо критиковати оне који испуштају отпадне воде у реку, а у исто време учествовати у формирању дивљих депонија јер нас мрзи да идемо до првог контејнера, рекао је Милић Јовановић, заменик председника Скупштине Града Пожаревца.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Удружење пчелара Пожаревац придружило се апелом „Сачувајмо пчеле“, изложило модел кошнице са пчелама, а ученицима поделило пригодна паковања меда.

Манифестацију су посетили и малишани вртића „Пчелица“ са својим васпитачима.

Идуће године, домаћин обележавања Дана планете Земље биће Основна школа „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац.

Дан планете Земље обележава се 22. априла у више од 150 земаља широм света.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *