Одржана прва „Фијакеријада“ у Сиракову (ФОТО)

На првој “Фијакеријади“ у селу Сиракову код Великог Градишта окупили су се, у суботу 18. маја, љубитељи коња и фијакера, али и доброг дружења.

Мештанин Сиракова, Миодраг Вељковић, пријатељима познатији као Мида Пилак, остварио је свој дугогодишњи сан и у село, поред локалних, довео узгајиваче из околних места и надаље, све до Баната.

Коња је било разних, од “домаћих“ до чистокрвних липицанера; вранаца, дората, чилаша…, а фијакери “удешени“ како то традиција налаже. Поносни лепотани продефиловали су центром села, поносили су се и власници, а посетиоци уживали у несвакидашњем догађају и пратећем програму.

Општина Велико Градиште пружила је подршку манифестацији, уједно и првој у овом селу, а заменик председника, Слађан Марковић, поздравио иницијативу и ентузијазам домаћина и потврдио помоћ локалне самоуправе при наредној организацији “Фијакеријаде“.

Организатор је фијакеристима доделио пехаре и признања у знак захвалности “за учешће и показану љубав према најплеменитијој животињи – коњу“, а захвалница је уручена и општини.

“Ово је моја прва организација, можда је било пропуста, али зато ћемо у другој то да поправимо. Апелујем на младе људе и моје пензионере да нам се прикључе, да идуће године правимо у већем броју и да се традиција, која је била напуштена, настави у будућности. Ја сам одавно волео коње и фијакере и имао сам вољу да ‘истерам жељу’, а коње и фијакер имам пет-шест година. И ја сам био на оваквим манифестацијама код својих колега, а то ћемо наставити и убудуће.“, жеља је домаћина Миде Пилака.

 

Своје разигране, племените љубимце и кићене фијакере потерали су Сираковом Иван Аврамовић, Друговац код Смедерева, Горан Петровић, Трњане, Топлица Ивановић, Кобиље, Саша Вељковић, Лучица, Срећко Степић и Никола Драгомировић, Божевац, Никола Ђурђев, Баваниште, Драгомир Јеремијић и Драги Милошевић, Смољинац, и Ненад Живковић, Касидол.

Била је то још једна потврда да коњарство, без обзира на труд и цену, није напуштено, али и да и коњи и фијакери буде носталгију за неким, добрим старим временима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *