ОКРУГЛИ СТО „МРЕЖА ПОДРШКЕ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ“

 

             Пожаревачки Центар за социјални рад је данас, заједно са партнерима из Центра за социјално превентивне активности – ГРИГ из Београда, организовао округли сто под називом „Мрежа подршке за децу и младе“, поводом нацрта предлога Протокола о сарадњи у вези примене васпитних налога, института диверзионих мера предвиђених актуелним Законом. Ове активности је подржао УНИЦЕФ тиме што је Град Пожаревац препознао као пример добре праксе у смислу бриге и развијених услуга за циљну групу младих са проблемима у понашању.

            Циљ је успостављање система подршке за децу у сукобу са законом и у ризику од истог. Идеја је да се кроз хоризонталну размену искустава и повезивање свих сектора релевантних за ову тему унапреди реализација васпитних налога у више општина у Србији. То подразумева активно учешће и повезивање представника центра за социјални рад, пружаоца услуга у заједници, представника полиције, здравства, Вишег суда и тужилаштва.

            Циљ организовања стручног скупа јесте да се кроз потписивање споразума између актера из поменутих система, сви ресурси повежу како би се обезбедио систем

подршке за децу и заједнички креирало јако и сигурно окружење које превентивно делује када је безбедност деце, али и заједнице у питању.

Наташа Ивчевић и Татјана Рајић

 

 

 

     Усвајањем оваквог протокола и дефинисањем процедура поступања, операционализовале би се процедуре којима би малолетници у сукобу са законом и у ризику од стране тужилаштва упућивали на друштвено користан рад, обавезно похађање школе, третман злоупотребе дрога и алкохола, поравнање са оштећеним и индивидуално и групно саветовање.

         

   – Ми смо са партнерима из КРИГ-а већ реализовали различите активности, које су се односиле на наш заједнички састанак са Тужилаштвом и Судом, а имали смо и обуку радника Центара за социјални рад, како би умели да препознамо који су то малолетници за које би овај васпитни налог био најсврсисходнији, – рекла је Татјана Рајић, директорка Центра за социјални рад у Пожаревцу.

                        – Надамо се да ћемо да мотивишемо све актере у друштву и да заједно подржимо кроз креирање система подршке и креирања споразума о сарадњи како би се млади укључили у реализацију друштвено корисног рада, и тако бисмо подстакли ширу заједницу да водимо рачуна о деци у ризику јер некако је на нама та одговорност, – рекла је Наташа Ивчевић из Центра за социјално превентивне активности ГРИГ.    

            Учесници данашњег Округлог стола били су представници будућих пружаоца услуга где ће се обављати друштвено користан рад малолетних лица која имају некакав сукоб са законом,  Вишег тужилаштва, Вишег суда, локалне самоуправе, здравствених установа, организација за особе са инвалидитетом и Црвеног крста.

            Потписавење Протокола и први васпитни налози могу се очекивати већ до краја године.

Д. М

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *