ПК „ДРМНО“: Испумпано 38 милиона кубика воде

Одводњавање Површинског копа „Дрмно“ основни је предуслов за несметани рад и напредовање основне рударске механизације. Због тога је од велике важности ефикасан рад великог броја објеката за исушивање лежишта.

Према подацима Службе одводњавања Површинског копа „Дрмно“, у 2020. години је испумпано укупно 38 милиона кубних метара воде. Системима за дубинско одводњавање испумпано је око 32,7 милиона, а готово 5,3 милиона кубних метара воде објектима за површинско одводњавање.

             Површинским одводњавањем евакуисано близу 5,2 милиона кубних метара воде

Анализа показује да је за сваку тону ископаног угља било потребно да се испумпа 4,26 кубних метара воде са дубинског и површинског одводњавања, односно да је за сваки кубни метар откопане јаловине испумпано око 0,82 кубика воде.

У  2020. години била су максимално активна 384 бунара. Просечно је радио 351 бунар, од којих је око 90 одсто бунара било у непрекидном режиму рада.

           Јован Здравковић

– Највише воде испумпано је LC-XVI линијом бунара за дубинско предодводњавање, око 11 милиона кубика воде. Површински акумулирана вода директно се испумпавала ван контура копа из шест водосабирника. Површинским одводњавањем из водосабирника ВС-1, који је на најнижој коти копа, евакуисано је више од 3, 2 милиона кубних метара воде – рекао нам је Јован Здравковић, шеф Службе одводњавања. – Из регулисаног корита старе Млаве месечно се црпном станицом „Срећно“ испумпавало око 400.000 кубика воде. Из водосабирника ВС-8 месечно се, просечно, црпело 550.000 кубних метара воде у измештено корито Дунавца. Унутар контура копа, зависно од падавина и развијености каналске мреже, месечно се препумпавало и од 100.000 до 260.000 кубних метара воде – каже он.

                   Даљинско праћење система за одводњавање из диспечерског центра

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *