ПК ДРМНО: Покренут нови одлагач

На монтажном плацу копа Дрмно склопљен је и данас покренут одлагач, који ће допринети  повећању капацитета копа са 9 на 12 милиона тона угља годишње. Пресељењем одлагача са монтажног плаца на коп „Дрмно“ завршена је изградња шестог БТО система, чија укупна вредност износи 97,6 милиона долара.

Миодраг Грчић в.д. директора ЕПС-а на данашњој пригодној свечаности поручио је да је ово велики дан за ЕПС и напоменуо да се последњих година у рударство улаже много више него ранијих деценија:

 

            – Најважнија тачка у производњи електричне енергије у ЕПС-у је угаљ. Зато угљу дајемо предност. Рудари кажу „Колико угља имаш откривеног, толико си сигуран и богат“. Ово је веома модеран одлагач, уклапа се потпуно у филозофију да се за ЕПС купује и набавља само најмодернија опрема која ће остати и генерацијама иза нас, – нагласио је Грчић.

 

Рен Каилонг, директор огранка ЦМЕЦ-а у Србији рекао је да је поласком одлагача ка копу „Дрмно“ комплетиран 6. БТО систем, што је велики напредак у реализацији пројекта:

            – Не би смо имали напредак и успех без подршке ЕПС-а и министарства за рударство и енергетику. На овом месту желим свима да кажем да ћемо ми сигурно завршити пројекат на време, како би обезбедили један квалитетан систем и како би даље допринели пријатељству између две земље – рекао је Каилонг.

Ивица Караџић, представник аустријске компаније „FLSmidth“ истакао је да ће овај одлагач са багером и транспортним системима осигурати стабилну производњу угља за потребе термоелектране:

            – Реализација овог одлагача представља израз жеље ЕПС-а  за оптималном рударском опремом, усклађен са дугорочним потребама Србије за енергијом. Компанија је „FLSmidth“  је на овом одлагачу, као и на два претходна, учинила низ корака у увођењу унификације и стандардних решења за опрему на површинским  коповима. Верујемо да ће се ова успешна сарадња наставити и у будућности, – нагласио је Ивица Караџић.

Александар Антић, министар рударства и енергетике подсетио је да је прва фаза кредитног аранжмана са Кином при крају, и да се веома озбиљно ради на припреми друге фазе. Српска страна ће наставити да даје подршку кинеским партнерима, како би квалитетно реализовали пројект до краја, нагласио је Антић, додавши:

            – Важно је да су у послу учествовале и српске компаније. Јер, наше компаније реализацијом оваквих пројеката стичу технолошка знања и референце да у будућности буду укључене у велике пројекте, којих ће без сумње бити. Наставићемо са озбиљним инвестицијама у ЕПС – у, посебну у рударском сектору.

Нови БТО систем део је друге фазе модернизације ТЕ „Костолац Б“. Пројекат у Костолцу реализује се на основи међудржавног споразума између Србије и Кине, а укупна вредност пројекта модернизације износити 715,6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали део средстава ЕПС обезбеђује из сопствених извора.

                                                                                                    Покретање одлагача

Одлагач је капацитета 8500 m3 /h и дизајниран је за рад у комбинацији са роторним багером и транспортерима ширине 2.000 mm. Одлагач се састоји од основне справе са одложном стрелом дужине 60 метара. Укупна дужина одлагача износи 135 метара, а тежак је око 1.500 тона. До радне позиције на копу одлагач ће прећи пут од око 1.500 метара, након чега следи повезивање у систем и функционалне пробе. Након комплетирања 6. БТО система и изградње трафостанице „Рудник 5“, почиње пробни рад и доказ капацитета.

Носилац пројекта изградње одлагача је ЦМЕЦ, испоручилац опреме за одлагач је FLSmidh. Машинску монтажу одлагача урадила је фирма „Феромонт инжењеринг“ из Београда, а електро монтажу београдска фирма „Микроконтрол“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *