Pokrenuta nacionalna kampanja i takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je danas nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020, saopšteno je iz NALED-a.Kako se ističe, u takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija.

Na konferenciji za medije, koja je održana u Narodnoj skupštini Republike Srbije obratio se i gradonačelnik Grada Požarevca i član Izvršnog odbora NALED-a Bane Spasović, koji je ovom prilikom pozvao kolege gradonačelnike i predsednike opština da se uključe i podrže aktivnosti države na suzbijanju sive ekonomije. Uz priliku da učestvuju u takmičenju i osvoje vredne nagrade, zauzvrat će dobiti i besplatnu instalaciju i obuku za korišćenje POS terminala i do dvostruko niže troškove provizije za plaćanje javnih usluga karticama, „NALED kao jedan od pionira pokretanja sistemske borbe protiv poslovanja u sivoj zoni, zajedno s Vladom Srbije i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju, smatra da je podsticanje bezgotovinskih plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i važan instrument za smanjenje korupcije i kriminala. Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi. Smatramo da bi najveću ulogu u promociji smanjenja upotrebe gotovine trebalo da ima država tako što će omogućiti elektronsko plaćanje taksi za usluge koje pruža građanima i privredi. Kampanja koju pokrećemo jeste veliki korak u tom pravcu i Grad Požarevac takođe je prepoznao značaj ove teme i prošle nedelje uveli smo POS terminale. Na kraju bih želeo da se zahvalim Kancelariji za IT i eUpravu što je prepoznala značaj omogućavanja plaćanja karticama na šalterima lokalnih samouprava. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini.“

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, a prvih 10 gradova i opština dobiće plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Sve lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala. Svakako, i druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid jednostavnog plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati Sporazume i posle ovog roka, ali te opštine neće biti uključene u nagradnu igru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *