POŠTE PONOVO RADE

                Након јучерашњег разговора потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са представницима запослених у ЈП „Пошта Србије“, који су већ више дана у штрајку незадовољни условима рада и третманом од стране пословодства овог предузећа, постигнут је договор о прекиду штрајка.

Постигнут је следећи договор:

 1. Да се до  4. априла 2019. године изврши расподела другог дела остварене добити за 2017. годину.
 2. Да се до 24. априла 2019. године изврши расподела првог дела из остварене добити за 2018. годину.
 3. Да се у року од 7 дана формира радна група за колективно преговарање, у којој ће, поред представника репрезентативних синдиката, пословодства и оснивача, учешће узети и 3 представника запослених са данашњег састанка, са следећим задатком:
 • да се измени члан 42 Колективног уговора, на начин да се расподела средстава из добити почев од 2018 године исплаћује линеарно.
 • да се Колективним уговором предвиди правни основ за једнократну исплату накнаде материјално угроженим запосленима. Mинимални износ је 20.000 динара.
 • Рок за наведене измене и реализацију је 10 дана од дана формирања радне групе.
 • да се изврши анализа коефицијената основне зараде, на начин да се технолошка радна места више вреднују.
 • да се прeиспита оправданост постојања појединих радних места (велики број саветника, заменика и других дуплираних руководећих радних места).

Рок за анализу и достављање извештаја Влади Републике Србије је новембар 2019. године, након чега би Влада предузела мере у циљу увећања масе за зараде за 2020. годину, уз реформу коефицијената зараде.

 1. Да се у септембру исплати други део средстава из добити за 2018. годину.
 2. Да се средства за повећање основних зарада (корeкција), као и средства за увећање зарада по основу радног учинка (стимулација) преусмере са административних послова на технолошке послове, са изузетком дефицитарних радних места (ИТ послови и сл).
 3. Да пословодство Предузећа све пријеме у радни однос стави у сврху технологије, односно да неће примати запослене на административним (канцеларијским) пословима.

Запослени су прихватили све предлоге које је изнео потпредседник  Стефановић и сагласни су са прекидом штрајка и предузимањем мера ради успостављања нормалног процеса рада.

Сви запослени, који су учествовали у штрајку су добили гаранције да се неће трпети последице у предузећу због ступања у штрајк, као и да ће се обуставити сви до сада започети поступци кажњавања од стране пословодства ЈП „Пошта Србије“.

Састанак је протекао у коректној атмосфери, уз присуство сарадника министра Стефановића и директора РПЛЦ-а Београд, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту Владе Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *