Површински коп „Дрмно“: Нови изазови за рударе

  • Планом је предвиђено да се у овој години на копу „Дрмно“ откопа 46,5 милиона кубика јаловине и 9,3 милиона тона угља

Запослени у рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ имаће много посла у овој години како би реализовали постављене циљеве. Рудари Површинског копа „Дрмно“ добро су стартовали на почетку нове радно-производне године, тако да су практично наставили са добром производњом из прошле. Рударски системи ангажовани на угљу и откривци раде без већих проблема. Производну ситуацију отежавају зимски услови рада, али се проблеми отклањају у ходу и без већих застоја.

                        Подићи погонску спремност помоћне механизације

– У овој години задатак нам је да откопамо 46.500.000 кубика јаловине и 9.350.000 тона угља. План је нешто већи у односу на прошлу годину и учинићемо све што је до нас да се оствари − рекао нам је Драгослав Славковић, директор ПК „Дрмно“. − Најважније за остварење биланса је да се подигне погонска спремност машина основне рударске механизације током предстојеће ремонтне сезоне уградњом неопходних виталних делова.

Драгослав Славковић

Он додаје да је, такође, неопходно да се освеже тешке машине у Сектору помоћне механизације, као и возни парк точкаша. Славковић истиче да је важан сегмент у реализацији плана и смањење свих врста застоја у процесу рада и добра организација, јер ће се то директно одразити на повећање временског искоришћења рударске механизације и остварење биланса производње.

–  Дневна производња угља током јануара кретала се око 27.000 тона, што је у складу с потребама рада термоенергетских капацитета у Костолцу, а настављен је одвоз угља за потребе рада термоелектрана у Свилајнцу и Обреновцу. Када је реч о попуњености депонија, бележимо тренд благог повећања резерви угља. Дневна производња откривке кретала се у просеку од 135.000 кубних метара чврсте масе, што је добро за зимски период − истиче Славковић.

                                        Исправне машине сигурна производња

Омогућен сепаратни рад

            Крајем 2020. године, монтиран је нови уређај који омогућава да пети јаловински систем ради сепаратно. Од почетка године тај систем, поред јаловине, ископава и угаљ из другог угљеног слоја, који се јавља у висинском делу етаже. За сада су ово скромне количине угља, али ће убудуће, напредовањем копа, количине угља из другог угљеног слоја бити значајније, каже Славковић.

                       У овој години планирана већа производња угља

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *