ПОЖАРЕВАЦ 11. ПУТ НАЈХУМАНИЈИ ГРАД У СРБИЈИ (ФОТО)

Пожаревац је једанаесту годину заредом проглашен за најхуманији град у Србији у области добровољног давалаштва крви. Тим поводом, данас је у свечаним салонима Града Пожаревца, уз поштовање свих епидемиолошких мера, организована свечаност на којој је Пожаревцу додељено признање од стране Института за трансфузију крви Србије.

Црвеном крсту Пожаревац уручена је Дијамантска плакета за Зимску и Летњу кампању, а плакете за допринос у организацији акција добровољног давања крви уручене су председницима Синдиката и директорима компанија: Површински копови „Костолац“, Термоелектрана „Костолац Б“, „Костолац Услуге“, „Георад“ и „Прим“.

На почетку свечаности, Саша Обрадовић, секретар Црвеног крста Пожаревац истакао је да ово признање за 2020. годину има посебну тежину, јер је у години пандемије коронавируса, у години у којој је дошло до смањења свих друштвених активности:

        Саша Обрадовић

– Овај дан је веома важан за наш град, наш Црвени крст и све суграђане, али, првенствено за наше добровољне даваоце крви. Данас наш град добија признање да је најхуманији град у 2020. години. Ово 11. по реду признање има посебну тежину, јер се односи на 2020. годину, коју је обележила пандемија корона вируса, смањење свих друштвених активности. Ово је потврда да у нашем граду живе најхуманији  и најплеменитији људи великог срца, – рекао је Обрадовић, истакавши да су посебан допринос дала и привредна друштва из Костолца и Дрмна, која су, не само током 2020. године, већ током неколико година уназад годишње организовала три до четири акције добровољног давања крви и дали немерљив допринос да Град Пожаревац из године у годину буде најхуманији град у Србији, показујући тиме и високи степен друштвене одговорности:

 

– Признање за најхуманији град је признање за све наше добровољне даваоце. Желим да им се захвалим што су током 2020. године нашли времена да дају крв и спасили на хиљаде живота. У име свих којима су помогли, желим да кажем једно велико Хвала! – поручио је Обрадовић.

Ивана Родић, начелница Института за трансфузију крви Србије, истакла је  да Пожаревац служи као књишки пример како треба да се организује добровољно давалаштво крви у једној земљи:

           Ивана Родић

– Суочили смо се да морамо наћи начин да у потпуности поштујемо све хигијенске и све епидемиoлошке прописане мере, а да са друге стране прикупимо довољан број јединица крви. У претходној години у Србији је прикупљено 192.114 јединица крви и то је 17,5 одсто мање него прошле године. Број прикупљених јединица крви у Пожаревцу је био само 10% мањи него у 2019. години. Достигнут ниво давања крви у Србији прошле године износио је 2,39 на 100 становника, а у Пожаревцу 5,30 на 100 становника. Институт традиционално током године организује летње и зимске кампање добровољног давања крви, које имају такмичарски карактер, на коме се градови и општине надмећу за титулу шампиона солидарности. У овогодишњој зимској кампањи 597 грађана Пожаревца добровољно је дало крв, а у летњој 1.072,  и по томе је Пожаревац апсолутни шампион за летњу и зимску кампању и добитник Дијамантске плакете, – рекла је Ивана Родић.

Дијамантску плакету „Шампион солидарности“ у име организације примио је председник Управног одбора Црвеног крста Пожаревац, Милутин Аврамовић, који се том приликом захвалио и поручио:

          Милутин Аврамовић

– Ово признање обавезује да будемо још успешнији и још бољи. Нама је пре десетак година био проблем да освојимо врх, а када смо га освојили, сада нам је лако. Ја сам у Црвеном крсту од 1970. године и у последњих десетак година Црвени крст никада није радио као што ради сада, захваљујући великој сарадњи и помоћи локалне самоуправе, медијима и, у првом реду – људима који су добровољни даваоци крви, – истакао је Аврамовић.

Примајући признање за најхуманију средину у Србији, градоначелник Пожаревца, Саша Павловић, који је овом приликом истакао:

– Не могу да замислим већу прилику за част, понос и задовољство за неког представника града од ове која је пред нама данас. Пожаревљани, ево већ читаву деценију поносно освајају награду за најхуманији град, односно град са највећим бројем добровољних давалаца крви у односу на број становника. Ови људи чине град посебним и дају му обележје по коме смо већ препознатљиви широм Србије.

             Саша Павловић

Драго ми је када нас повезују са Милошем Обреновићем, Миленом Павловић Барили, Љубичевским коњичким играма и свим оним личностима која су својим достигнућима прославили своје, али и име града. Ипак, то што нас, захваљујући великом броју грађана који су добровољно  дали крв, већ једанаест година зову најхуманији град, јесте нешто што бих сваком градоначелнику пожелео да доживи за свој град. Зато желим јасно да поручим да ћемо се у овој трци увек такмичити, и желимо да останемо овако сјајни и да нас као такве побеђују други, јер у борби за ову титулу нема поражених, већ само оних који побеђују, – поручио је градоначелник Саша Павловић.

Павловић је честитао добровољним даваоцима крви, захвалио се грађанима који су се масовно одазвали позиву за вакцинацију против корона вируса и на тај начин показали да је титула најхуманијег града у правим рукама, а захвалио се и Електропривреди Србије, привредним друштвима, синдикатима и установама које су дале свој пуни допринос у области добровољног давалаштва крви.

Председници Синдиката и директори компанија: Површински копови „Костолац“, Термоелектрана „Костолац Б“, „Костолац Услуге“, „Георад“ и „Прим“:

             Заједнички снимак добитника признања и награда за хуманост

Д. Миленковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *