Пожаревац добио туристичку интерактивну таблу

Испред  просторија Туристичке организације Града Пожаревца, у Табачкој чаршији, постављена  је  информативна интерактивна табла и апликација са информацијама о туристичким дестинацијама на територији Града Пожаревца и Великог Градишта. Информације су доступне на српском и енглеском језику. У Великом Градишту, оваква табла је постављена  на почетку шеталишта код Сребрног језера.

Вредност табле са софтвером  износи око 7 милиона динара, средства су обезбеђена од стране EU PRO програма, кроз пројекат „Унапређење предуслова за коришћење локалних социо-економских потенцијала кроз ГИС у Пожаревцу и Великом Градишту“, финансираног из средстава EU PRO.

– Интерактивна табла је један од алата који омогућава претрагу свега што се може и треба видети  у ове две општине, које су партнери на пројекту. Средствима овог пројекта развијена и мобилна апликација за туризам Пожаревца и Великог Градишта, visituspovg.rs, у којој су на сличан начин промовисане локације које обухватају и верски туризам, као и угоститељске објекте. Све активности везане за туризам спроведене у сарадњи са Туристичком организацијом. Софтвер омогућује надоградњу, уношење нових информација, – нагласила је Данијела Туфегџић, менаџер овог пројекта.

                                       Василије Балдић и Данијела Туфегџић

Василије Балдић, вд директора Туристичке организације Града Пожаревца, напоменуо је да је идеја за оваквим  видом  комуникације са потенцијалним корисницима или туристима активна више од годину дана.

– Ми смо, као установа, у договору са Градском управом, требали да добијемо средства из ребаланса буџета за ову намену али, због епидемије која је избила, та средства смо вратили и она су усмерена у неке хитније потребе. Захваљујући Канцеларији за локални економски развој Града Пожаревца која стоји иза овог пројекта, ми смо само на пројекту ове интерактивне  табле и уштедели  7 милиона динара, што је значајна цифра,- истакао је Балдић, додајући да су у Туристичкој организацији посебну пажњу посветили савременим начинима комуникације, који у доба пандемије, када је смањена директна комуникација са корисницима, туристима пружају све потребне информације, могућност да ближе упознају све културне, туристичке, историјске и друге садржаје, расположиве смештајне капацитете, ресторане, просторе за рекреацију…

Балдић додаје да је  у плану даље унапређење туристичке понуде Пожаревца:

– Ми ћемо овај систем софтверски надограђивати и допуњавати свим значајним сервисним информацијама, неопходним савременом туристи. Имамо уговор са два врло јака портала која се баве туризмом, у процесу смо попуњавања података и апликација, надам се да ће у наредна два месеца подаци бити доступни на порталу. У  плану су и  виртуелне туре, промоција најзначајнијих садржаја на порталима. Такође, на хиподрому се ускоро отвора музеј Љубичевских коњичких игара, где ће се промовисати целокупна туристичка понуда на једном месту. Туристи и организоване екскурзије, поред разгледања музејских експоната,  моћи ће да виде показно вишебој, да јашу коње, ручају, купе сувенире… – навео је Балдић.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *