ПОЖАРЕВАЦ: ДОДЕЛА ПОВЕЉА КУЛТУРЕ

Културно – просветна заједница Града Пожаревца сутра у подне, у Свечаном салону Градског здања, организује свечану доделу награде Повеља културе.

Доделом Повеља културе, заокружује се низ активности, реализованих током манифестације Новембарски дани културе, организованој у пожаревцу током овог месеца.

Овогодишњи добитници престижног признања Повеља културе су:

  1. Милорад Илић, оснивач плесног клуба „Болеро“
  2. Слободан Јотић, наставник српског језика и књижевности
  3. Весна Милић, наставник српског језика и књижевности, преводилац и лектор
  4. Драгана Станковић, наставник хармонике и оркестра
  5. Тома Топо, члан оркестра КУД „Костолац“

 

Одлуку је, на јучерашњем заседању, донела комисија за избор добитника Повеље културе у саставу:

Вера Зарић Митровић, директор Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, председник,
Светлана Херман, професор српског језика и књижевности у пензији и

Живко Гошев, председник Надзорног одбора Културно-спортског центра Костолац.

 

                                                               О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

 

Милорад Илић,  рођен је у Пожаревцу 1953. године. По струци је инжењер саобраћаја. Радио је у Министарству унутрашњих послова, а сада је пензионер.  Милорад Илић спада међу ентузијасте и културне посленике који су свој живот посветили развоју плесне културе. По стицању сопственог плесног умећа седамдесетих година, под окриљем Феријалног савеза, почео је да то знање и умеће преноси и другим нараштајима организовањем курсева и школа плеса. Године 1991. основао је плесни клуб „Болеро“, који и данас представља наш град на сценама у земљи и иностранству. Својим наступима овај клуб обогатио је завидан број догађаја и манифестација у граду.

Слободан Јотић је рођен  1973. године  у Љигу. Завршио је Филолошки факултет у Београду. Воли децу и рад са њима. Наставник је српског језика и књижевности у основној школи „Свети Сава“. Верује да ђаци најбоље уче када читају, разговарају, истражују  или самостално излажу. Осим подстицајног рада у настави, велики допринос формирању младих личности даје кроз ваннаставне активности. Режирао је позоришне комаде: Амнезија, Hobbit, Предрасуде, Преображај, Риба на дрвету, Имам само једну кожу, Машин мир, које су ученици извели на Фестивалу младих у Пожаревцу, али и на сценама ван града и Србије. Такође, организовао је манифестације Покажи шта знаш, Песниче, покажи се! Лига изузетних књига.

Весна Милић, рођена  је 1975. године у Суботици. Дипломирала је на  Филолошком факултету у Београду. У Пожаревачкој гимназији је стално запослена од 2006. године.  Успешно организује наставу српског језика и књижевности  и настоји да  ученицима  открије значај писмености, опште културе  и квалитетног образовања   у животу сваког човека. Уз редовни посао веома је активна и бави се преводилачким, лекторским као и новинарским радом. Радила је за издавачке куће као што су Алнари (Вулкан данас), Бели пут, Лагуна. Објављивала радове у часописима Знак Сагите, Пресинг и Треш. Сарађивала са Елизабетом Мун на српском издању романа Брзина мрака (добитницом престижне награде Небула 2003. године за истоимени роман), Дејаном Стојиљковићем, Бобаном Кнежевићем, Гораном Скробоњом у оквиру српског слипстрима и преводне књижевности.

Драгана Станковић  је рођена 1967. године у Пожаревцу. Завршила је Вишу музичку школу у Нишу, а затим дипломирала на  Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу. Добитник је награде поводом Дана радника у образовању и награде Удружења музичких и балетских педагога Србије за остварене вишегодишње резултате. Са оркестром хармоника у периоду од краја 90 – тих небројено пута дала је допринос свим најважнијим догађајима и манифестацијама у граду, као и  фестивалима, републичким и савезним такмичењима о чему сведоче и бројне награде (око 70). Даје себе несебично у свакој прилици у корист културе града. Такав однос дао је шансу и многим ученицима, будућим уметницима, да стичу драгоцено концертно искуство. Хармоникашки одсек у Музичкој школи има изузетне резултате у земљи и иностранству, чак и једног првака света.

Као успешан педагог, дала је свој допринос култури учешћем у раду Великог жирија који формира Заједница музичких и балетских школа Србије, у који могу да уђу само најквалитетнији музички педагози и уметници Србије.

Тома Топо, рођен је 1993. године у Пожаревцу. Дипломирао је на  Факултету музичких уметности у Нишу, одсек виолина. Дугогодишњи је и стални члан великог народног оркестра КУД „Костолац“. Стални је члан Симфонијског оркестра „Gvardia“ из Пожаревца.  Својим радом утиче на популаризацију народне музике код младих чланова културно-уметничког друштва. Многи аранжмани познатих народних мелодија  обогаћени су његовим идејама. Такође, својим солистичким наступима даје допринос многим манифестацијама у Браничевском округу. У оквиру Културно-уметничког друштва учествовао је на 500 концерата.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *