ПОЖАРЕВАЦ: Додељене Повеље културе

У свечаним салонима Градског здања у Пожаревцу додељене су овогодишње награде „Повеља културе“. Добитници су: Камерни хор „Одјек“, Далибор Стојадиновић, руководилац Културно – уметничког друштва „Божидар Димитријевић Козица“, Оливера Јанићевић, професорка соло певања у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ и Милош Лукић, првак играчког фолклорног ансамбла КУД „Костолац“.

                                                                       Добитници Повеље културе

Данијела Жуковски, председница Културно-просветне заједнице, том приликом је поручила да  култура постоји да би оплемењивала човека:

– Понекад појам културе измиче нашем интелекту и јавља се у свој својој неодређености и због тога га је тешко описати и тумачити. У култури се налази оно индивидуално, али и оно опште. Култура је процес који се постепено обрађује и изграђује, али оно што је за друштво важно, то је да глад за културом увек треба да буде присутна, – рекла Жуковски, додајући:

– Новембарски дани културе су период током ког су посебно осветљена и доступнија јавности стваралаштва значајна за наш град. Ове године, у оквиру Новембарских дана културе, приказано је више од 40 програма на различитим локацијама и у различитим формама. Представиле су их све установе културе нашег града, уметничка друштва, удружења, школе. Изаћи из оквира редовног рада, дати посебан допринос, унапредити манифестације и проширити видике, то су места која препознаје Културно-просветна заједница додељујући Повељу културе, – навела је Жуковски.

Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, истакао је да трагајући за сјајем Милене Павловић Барили, Миливоја Живановића, Слободана Стојановића и других који су овај град задужили својим делима, наилазимо на нова имена, од којих су нека и на листи добитника овогодишње Повеље културе:

– Наравно, суд времена потврдиће колико ће њихов сјај бити велики, колико ће трајати, али једно је сигурно: пламен културе и уметности у овом граду никада неће бити угашен. Јер, ако би то дозволили, угасили би не само тај пламен, већ и све одлике и обележја једног града, – истакао је Спасовић.

                                                                                 Камерни хор „Одјек“

У уметничком делу свечаности наступили су су ученици пожаревачке Музичке школе „Стеван Мокрањац“, као и Камерни хор „Одјек“, један од овогодишњих добитника Повеље културе.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *