Пожаревац обележио Дан државности

Србија данас обележава Дан државности, државни празник, установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу, 1804. године, дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу, 1835. године, издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

Обележавање Дана државности у Пожаревцу почело је полагањем венаца крај споменика Милоша Обреновића у Градском парку, након чега је за представнике институција и удружења данас приређен пријем у Градској управи.

 

Након полагања венаца, окупљенима је одржао беседу историчар, др Гордан Бојковић, који је између осталог, упозорио:

– Изгубили смо потпуно значење речи да можемо учинити шта год хоћемо у својој држави, док год је имамо. Кад је више немамо, онда морамо чинити оно што нам се каже. Изгубили смо схватање високе цене коју су наши преци били спремни да плате, да би ту државу одржали. Морамо у себи пронаћи веру у човека, у себе лично и у људе око нас, јер, не постоји будућност сем оне коју сами себи створимо. Срећа и успешност појединца дају срећу и успешност нације и државе.

 

На пријему у  Градској управи, градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, окупљенима је поручио:

– Првом Српском устанку и Сретењском уставу, заједничко је јединство народа, његова слога и намера да се учини оно што ће донети бољу будућност, поштујући свету прошлост. У времену које је пред нама, циљ Србије је економска снага, борба за богатог домаћина, која, као и она за слободу, има за циљ да нас буде што више. Да наше младе људе сачувамо у Србији, на понос оних који су се борили за нашу слободу и за нашу државу.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *