ПОЖАРЕВАЦ ОБЕЛЕЖИО ГОДИШЊИЦУ NATO БОМБАРДОВАЊА

Полагањем венаца на споменик Слобода у Пожаревцу обележено је двадесет година од почетка бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије.

Венце на споменик положили су: породице палих бораца, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, СУБНОР-а Пожаревац, патриотских удружења, Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и грађани. Помен код споменика одржали су свештеници Браничевске епархије.

 

Полагање венаца претходио је пријем, за породице погинулих војника и полицајаца, у Свечаним салонима Градског здања, који су уприличили градоначелник Бане Спасовић и председник Скупштине Града Бојан Илић.

 

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да и после 20 година туга и бол не пролазе:

– 78 дана, одолевати најмоћнијој војној алијанси у историји ове планете у бестидно названој операцији “Милосрдни анђео”, нанело је нашој Србији огромну материјалну штету али не и понижење. Заслужни за то што о том тешком периоду наше историје, али у исто време и мрачном периоду историје оних који су нас напали, можемо да говоримо уздигнуте главе су управо 12 и по хиљада рањених људи и две и по хиљаде живота који су тада угашени. Деветнаесторо њих били су и полицајци и војници из Браничевског округа. Њих деветнаесторо више нема међу нама, али вечно остаје наше поштовање и дивљење које ћемо увек гајити, али и преносити на будуће генерације. Кажу да човек умире два пута, једном када му се угасе животне функције, а други пут када га сви забораве. За породице погинулих је то чување успомене подразумевана судбина, али за све нас остале, за целокупно друштво, за Србију – то је света обавеза. Сви смо тужни због прераног одласка наших јунака, али смо исто тако свесни да су се херојском погибијом ваши и наши мученици сврстали у ред свих великих браниоца Србије кроз њену историју. Немам ни најмању дилему да ће, када историјска дистанца буде довољно велика, њихова имена и у светским читанкама, а не само у српским, бити раме уз раме са онима са Кајмакчалана, Цера, Дрине… Тачно је да историју пишу победници, али је потврђује време а оно ради за славу наших јунака. А док то време не дође, док и остатак света не увиди каква је Србији неправда учињена 1999. године, док не сазнају сви како смо се храбро бранили и најбољи од нас гинули, остаје нам ово данас. Остаје нам да се на овакав начин свих њих сећамо, и говоримо млађим нараштајима и читавом свету – ОНИ су погинули за част, право, правду и своју земљу, – поручио је Спасовић.

Пријему су између осталих присуствовали представници војске, полиције, судства, челни људи локалне самоуправе Пожаревца и Костолца, одборници, директори јавних предузећа и установа локалног и републичког карактера и борачке организације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *