ПОЖАРЕВАЦ ПРОСЛАВИО ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Поводом Дана државности Србије, градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић и председник Скупштине Града Бојан Илић, организовали су пријем у свечаним салонима Градског здања.

На пријему су присуствовали челни људи града Пожаревца, владика Браничевске епархије др Игнатије, директори јавних предузећа и установа републичког и локалног карактера, представници полиције, војске, судства и других организација.

Присутне госте поздравио је градоначелник Града Пожаревца, Бане Спасовић, који је истакао:

– Оно што је заједничко Првом Српском устанку и Сретењском уставу је слога и јединство народа и његова намера да се учини оно што ће донети бољу будућност, поштујући светлу прошлост. Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године, датуми су које би многи народи желели да имају у својој историји. Много пута раније су се народи подизали против завојевача и окупатора, али српска 1804. је остала упамћена. Упамћена по томе што се устало против још увек моћне империје, која је више векова уназад владала Србијом и за то време установила, као челик јаке полуге страховладе и угњетавања народа. Деценију касније, Други српски устанак донео је победу, али остало је упамћено да су се 1804. године неки људи подсетили да величина народа није у бројном стању и тренутним околностима, већ управо у величини њихове жеље да буду слободни и имају своју државу на својој земљи. Вођена том жељом, овога пута у слободи, Србија је на данашњи дан 1835. године добила Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба, – проучио је Спасовић.

Након пријема, у Градском парку положени су венци на споменик кнезу Милошу Обреновићу. Венце су положиле делегације Града Пожаревца, Браничевског округа, Полицијске управе Пожаревац, Градске општине Костолац, Удружења потомака ратника 1912-1920. године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, Градски одбори СНС, СПС и СУБНОР-а, као и Српско-Руско братство Невски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *