Пожаревац прославио Дан ослобођења

Дан ослобођења Пожаревца данас је прослављен Свечаном академијом у Центру за културу, на којој су додељена традиционална Октобарска признања.

Награде Града Пожаревца у нето износу од по 58.800 динара и повеље о награди додељене су др Невенки Гајић, доктору ветерине и социјалном и хуманитарном раднику из Пожаревца, др Ненаду Давидовићу, лекару – хирургу из Пожаревца, Новици Ђорђевићу, социјалном раднику из Пожаревца и др Ненаду Стевићу, лекару  пулмологу из Пожаревца.

Повеља Града Пожаревца додељена је „Газстројпрому“ из Русије.

Плакете Града Пожаревца додељене су Дому здравља Пожаревац, Заводу за јавно здравље Пожаревац и Општој болници Пожаревац.

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца, гостима данашње свечаности је, између осталог, поручио:

– Волећи свој град, наши преци су подједнако волели и своју отаџбину, те су у данима пре, али и након ослобођења Пожаревца 1918. и 1944. године, дали своје животе за слободу целе земље. У тешким тренуцима за Европу и свет, заједно са борцима Црвене армије чији су потомци са нама, наши преци, очеви у рововима и мајке у кућама јуришали су ка слободи. Данас водимо мирнодопску битку у којој се цео свет налази, против невидљивог непријатеља званог Ковид-19, који је доказао да је човек рањиво биће и показао да када се удружимо можемо све пребродити. Зато су данас награђени генерали у белим мантилима којима смо сви ми војници.ž

У име награђених, захвалила се Невенка Гајић, истакавши да је ово не само њена, већ и награда њене породице. Новчаног износа се одрекла у корист удружења „8. дан“.

 

Испред компаније „Газстројпром“ обратио се директор за спољне везе Андреј Окуљков који је рекао да ће, када се стекну услови, то предузеће учествовати у обнови дрвореда бреза на Чачалици.

Он је још додао да га је прича о палим војницима у борбама за Пожаревац дирнула и да је поносан што је у њихову част одлучено да се „Чачалица“ пошуми брезама из тадашњег Совјетског савеза.

Након Свечане академије, положени су венци на споменик Српском војнику у Косовској улици у Пожаревцу, споменику Црвеноармејцима на Чачалици и на споменик Палим родољубима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *