ПОЖАРЕВАЦ: СЕРТИФИКАТИ ЗА 40 ЗАВАРИВАЧА

У оквиру пројекта „Нова шанса за младе“, који је финансирало Министарство омладине и спорта, у Пожаревцу је данас одржана завршна конференција на којој је 40 младих добило сертификате за успешно завршен процес обуке за завариваче. На тај начин су стекли знање које им је значајно увећало могућност запошљавања у индустрији у којој постоје изражене потребе за овим профилом радника.

                                      Пријем у свечаним салонима Градског здања

Шесторо кандидата већ је потписало уговоре о раду, а преостали ће бити упућени на пробни рад у шест предузећа широм Србије,

Сертификате су полазницима уручили Вања Удовичић, министар спорта и омладине и Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца
                  Бане Спасовић

Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, честитајући на успешној обуци полазницима и реализаторима пројекта, посебно је поручио:

– Уважени представници Министарства омладине и спорта на челу са министром Вањом Удовичићем, финансирањем овог пројекта показали су да је њихов рад прожет кристално јасном визијом. Та визија, очигледно, има за циљ да се проблем незапослености не одгурује брзим „гашењем пожара“, већ систематским решавањем проблема који ће дати трајне резултате. Данас ће 40 младих људи и званично стећи звање заваривача, а што је још важније, тиме и потврду да имају вредно занимање у својим рукама. Посебно је похвално што је Министарство, заједно са Удружењем грађана “Шанса“ спровело овај пројекат, у складу са потребама на тржишту рада које је исказало недостатак кадрова управо овог профила, – поручио је Спасовић.

 

              Вања Удовичић

Вања Удовичић, министар омладине и спорта, истакао је да 40 полазника који су стекли звање заваривача, занимања које је дефицитарно, већ има загарантовано место на тржишту рада:

– Велико ми је задовољство што могу данас да честитам овим младим људима који су завршили обуку и тиме стекли нова знања и вештине. Свим корисницима пројекта пружићемо подршку у трајању од шест месеци током којих ће они, уз наше посредовање, директно контактирати са потенцијалним послодавцима и запослити се. Наш задатак је да младима понудимо бољу перспективу и сигурнију будућност. Србији су потребни млади људи који ће бити образовани, вешти и вредни, спремни да се суоче са свим изазовима, а ми ћемо наставити ослушкујемо њихове потребе, да улажемо у њихову будућност и да им омогућимо да им се испуне снови, овде, у нашој Србији, – истакао је Удовичић.

Према његовим речима, кроз различите пројекте и програме преквалификације, од 2014. године до данас, 2.015 младих људи је остало у у Србији да живе и привређују, од тога 273 као заваривачи.

                                                              Учесници у пројекту

 

Пројекат “Нова шанса за младе”, у периоду од 19. новембра 2019. до 19. фебруара ове године, реализовало је Удружење грађана “Шанса” у партнерству са Институтом “Гоша” из Смедеревске Паланке, док је финансијску подршку у вредности од готово 9,5 милиона динара пружило Министарство омладине и спорта Републике Србије, по јавном конкурсу за стимулисање различитих облика запошљавања, самозапошљавања и предузетништва младих.

Д. М.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *