ПОЖАРЕВАЦ: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ ГРАДСКЕ СЛАВЕ (ФОТО)

У част градске славе, Свете Тројице, вечерас је одржана Свечана академија у пожаревачком Центру за културу.

Епископ Браничевски др Игнатије

У својој беседи, епископ Браничевски, др Игнатије, истакао је суштину и значај заједништва:

– Од вечерас почињемо да славимо откривење Бога који је Света Тројица, један Бог, а три личности – Отац, Син и Свети Дух. Ово је најбогатија порука коју је икада и икако могло да чује човечанство. Будући да смо ми иконе Божије, то значи, у ствари, да, као што је Бог биће заједнице, тако је и човек биће заједнице. Нико не може постојати као личност сам, без заједнице са другима. То је порука овог великог празника. Сви смо многи као конкретне личности, али смо увек један. У Светом пиосму, Апостол Павле каже: „Ми смо многи у Христу, али смо многи као један човек“.

 

 

              Бане Спасовић

Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић, у свом обраћању је поручио:

– Сутра, заборавимо размирице и несугласице, као и тешке речи које су међу нама изречене у љутњи. Сутра, на дан Св. Тројице, када се догодио силазак Светог духа на апостоле, направимо ми, сви заједно, нови почетак. Почетак чешћег окупљања, радовања својим ближњима и оне слоге која помера планине, – поручио је  Спасовић.

На овој свечаности уручене су и награде Града Пожаревца. Овогодишњи добитници су др Ненад Вељковић и Хумнанитарно друштво железничара Србије „Костадин Веселиновић Коста“, подружница Пожаревац.

У име награђених, захвалио се др Ненад Вељковић

У културно-уметничком делу Академије наступили су Симфонијски оркестар „Гвардиа“, Војислав Перућица и Хор васпитачица Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Пожаревац.

Сутра, на дан градске славе, у 8 сати креће Литија централним улицама Пожаревца, у 9 сати је резање славаског колача, након чега ће у Саборној цркви започети света архијерејска литургија.

Д. Миленковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *