POŽAREVAC: TRAKTORIMA BLOKIRALI SAOBRAĆAJ!

Пољопривредници пожаревачког краја, незадовољни откупном ценом сунцокрета и монополским понашањем уљара, данас су, након протестне вожње тракторима у центру Пожаревца, на 30 минута блокирали саобраћај на Љубичевском путу, код НР центра.

Како сазнајемо, био је ово получасовни штрајк – протест упозорења. Надлежнима је остављено седам дана да реагују на захтеве произвођача сунцокрета, а, ако се ништа не буде предузело, пољопривредници најављују да ће идућег понедељка протест радикализовати.

Протест организује Удружење пољопривредних произвођача “Стиг града Пожаревца”, које је део Националне асоцијације пољопривредника Србије (НАПС).

У данашњем протесту учествовали су произвођачи са стотинак трактора, са упаљеним ротацијама и заставом Србије на већини пољопривредних машина.

Иначе, пољопривредници протестују због услова откупа уљарица, с којима су изашли највећи купци, пре свега “Викторија група”, која за сунцокрет овогодишњег рода даје највише 28,5 динара по килограму.

Најаву протеста објавио је током викенда је портал „Агросмарт“, са кога преносимо део садржаја:

                               – Прошле недеље локални откупљивачи плаћали су 30 динара аконтно. Међутим, када је Викторија група изашла са коначном ценом од 28,5 динара ти мањи откупљивачи покушавали су још неколико дана да задрже цену од 30 динара, али нису успели. На њих је вршен притисак да коригују своје услове и прилагоде се Викторија групи – каже за “Агросмарт” Иван Вучковић, председник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача “Стиг града Пожаревца”.

Уз оцену да је реч о картелском понашању откупљивача он је навео да услове Викторија групе прате и друге велике уљаре те да су и мали откупљивачи на удару у тој нефер тржишној утакмици.

                          -Речено им је да из њихових хангара неће возити робу док не спусте цену. Што је најгоре, и из Министарства пољопривреде нам кажу како је сунцокрет скупљи у окружењу. Па то је злоупотреба тржишних позиција наших откупљивача и држава мора реаговати – каже Вучковић.

Према информацијама “Агросмарта” Викторија група изашла је и са коначном ценом соје овогодишњег рода која износи 310 евра по тони и која је знатно нижа него лане.

Подсетимо, сунцокрет је прошле године плаћан око 38 динара килограм, а како тврде ратари, трошкови производње порасли су 30 одсто.

Национална асоцијација пољопривредника Србије упутила је захтев Комисији за заштиту конкуренције да преиспита да ли се откупљивачи сунцокрета понашају картелски, наводи “Агросмарт”.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Чекамо ставове Националне асоцијације пољопривредника Србије у погледу односа уљара према нама. Ако се за пар дана уљаре не огласе, највероватније ћемо одлучити да их блокирамо – казао је за „Агросмарт“  Иван Вучковић, председник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача „Стиг града Пожаревца“.

Он је нагласио да је одзив трактора данас био добар и да је протест упозорења протекао по плану.

– У најмању руку можемо да кажемо да смо незадовољни ценом сунцокрета и картелским понашањем уљара, као и неадекватном комуникацијом са ресорним министарствима – казао је за „Агросмарт“ Драшко Живковић из Малог Црнића, председник Удружења пољопривредника  „Стиг и Млава“.

Он је додао да би у петак требало да буде одржан састанак у Влади Србије са представницима Министарства пољопривреде и Министарства финансија.

– Видећемо шта мисле и шта ће да кажу, да ли ће опет да се крију иза тржишне економије. Као да ми не знамо шта је тржишна економија, али она важи само када нама не иде у прилог. Сада када је код нас сунцокрет 220 евра, а у Румунији 300, таква тржишна економија не дозвољава извоз, а лане када смо кукуруза имали тек око две тоне, била је другачија прича. Играју се с нама као мачке с мишевима – каже Живковић.

Он поручује да су пољопривредници свесни тога да не могу да изврше државни удар, али да морају да реагују на неправилности које је омогућила држава и нефер тржишне односе.

– Ако нема добре воље и намере да се пољопривреда приближи сељаку, ако је државна политика таква да сељак нестане и да се читава Србија претвори у једну велику тајкунску државу као што јесте, џаба све. Међутим, нећемо да верујемо у то и трудићемо се колико можемо да допринесемо уређеном тржишту и фер односима – нагласио је он.

IZVOR:  „Agrosmart“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *