ПОЖАРЕВАЦ: За обнову и реконструкцију болнице 12 милиона евра

Очекивана вредност радова пожаревачке болнице, коју ће у потпуности покрити Канцеларија за јавна улагања износи око 12 милиона евра, док ће комплетна израда пројекта коштати око 50 милиона

Република је буџетом за ову годину издвојила значајна средства како би побољшала здравствене услуге грађанима Србије. Тим новцем изградиће се нови здравствени капацитети, али И реконструисати, обновити И опремити постојећи објекти. Међу 200 и више објеката, за колико је у 2018. години предвиђено да се одвоје средства од стране Канцеларије за јавна улагања РС, налази се и објекат пожаревачке Опште болнице, која је и окружна пошто лечи пацијенте са читавог Браничевског округа.

Градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић каже да је већ је познато да су из истог извора у овој години добијена средства за ОШ “Доситеј Обрадовић“ и Дом здравља, али новина је да ће им се придружити и објекат болнице и то у форми комплетне санације и реконструкције.

– Жаргонски речено, у питању су реконструкције од темеља до крова. Када говоримо о Општој болници у Пожаревцу, протекле недеље имали смо састанак са надлежнима у Канцеларији за управљање јавним улагањима где смо разматрали наредне кораке овог прој

Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца

екта. Како нам је тада казао Ђорђе Вуковић из Канцеларије, обавеза Града Пожаревца је да изради пројекте реконструкције свих ових објеката, укључујући и болнице. У случају болнице радиће се спољно и унутрашње уређење и највероватније да ћемо та два уређења пројектом раздвојити, – рекао је пожаревачки градоначелник..

Када је реч о спољном уређењу, добијени су јасни индикатори шта пројекат треба да садржи а то је спољна фасада, замена столарије, кров, интерне саобраћајнице и спољну расвету. Вредност пројекта зависиће од површине и тренутна ситуација на тржишту предвиђа да ће коштати до 3 евра по метру квадратном.

Што се тиче унутрашњег уређења, он подразумева пројекат унутрашњих инсталација, односно канализација, електро и водоводна инсталација, заштита од буке и све сродне делове овако комплексног пројекта. Вредност тог пројекта би требало да износи око 20 евра по метру квадратном.

-Тиме долазимо до рачунице да ће пројектовање обе фазе, и спољашњег и унутрашњег уређења болнице, Град требало да кошта између 45 и 55 милиона динара. Поред трошкова израде пројекта и свих његових припремних радњи, Пожаревац ће сносити и организ

Др Данко Николић, директор Опште болнице Пожааревац

овање надзора и праћење реализације, – напоменуо је Спасовић

Очекиван период израде пројеката креће се у распону од пар месеци до годину дана а разлог томе је чињеница да је у питању један од најзахтевнијих задатака када је пројектовање у питању.

Очекивана вредност радова пожаревачке болнице, коју ће у потпуности покрити Канцеларија за јавна улагања износи око 12 милиона евра.

Овим пројектом, без набавке болничке опреме, реконструиса ће се и обновити објекти старог крила болнице, као и новији део који смештен иза ње, где се налазе одељења неурологије, психијатрије, инфективно и кожно, док нови део, пренамена „породилишта“, овим пројектом неће бити обуваћен.

Ипак, сазнајемо, наставак изградње новог дела пожаревачке болнице наставиће се паралелно са обновом старог, преко пројекта ИПА фонда, који је финансирао и завршетак изградње прве фазе, где је смештено ургентно и пријемно одељење. Према нашим сазнањима, у наредне три године реализоваће се и овај пројекат са средствима Европске уније, већим делом, и локалне самоуправе, мањим, а све у реализацији са Румунским партнером. За реализцију пројекта Град је у име предфинасирања ове године већ издвојио 43 милиона динара, док ће укупан износ у периоду за три године локалну самоуправу коштати, око, 700.000 евра.

– Што се тиче ИПЕ обавезали смо се да ове године обезбедимо 350.000 евра, наредне двеста хиљада, а треће 150 хиљада. За разлику од старог крила, ново крило болнице не преставља само инфраструктурне радове, већ и набавку опреме и средстава, и у питању је регионални онколошки центар који ће директно сарађивати са Румунијом и са другим регионима, – открио нам је наш извор из локалне самоуправе планове везане за наставак изградње и опремања новог крила Опште болнице. Према његовим речима, за три године Пожаревац ће имати комплетно сређену болницу која ће бити у рангу боље опремљених у Србији.

Да би се што пре почело са обновом болнице, потребно је што пре урадити пројекат, али за његову израду потребна су значајна средства, рекордна за израду неког пројекта у историји града Пожаревца. Према речима нашег саговорника, потребна средства су огромна и нису буџетирана, али да ће све бити у реду и да су на путу да нађу идеално решење за његову израду. Он сматра да и остале општине у Браничевском округу треба финансијски да помогну израду пројекта, пошто пожаревачка болница лечи пацијенте са читавог округа. Због тога, контактирали смо председнике свих општина у округу, који су, већином, рекли да су одушевљени планом о обнове болнице и да ће, у складу са својим могућностима, финансијски помоћи израду пројекта, јер је то општи интерес пошто се и грађани са њихових територија ту лече.

–Моја општина, на чијем сам челу, редовно помаже Општу болницу, тако ћемо, врло радо, помоћи и у изради пројекта, пошто се и наши грађани ту лече а, и добар део лекарског кадра болнице су из Жагубичког краја. Шта више, садашњи директор болнице, и директор кога је заменио, су Жагубичани, – рекао је Сафет Павловић, председник општине Жагубице.

Једино нисмо могли да добијемо коментар од председника Петровца на Млави, друге општине по величини у округу, пошто се на нaше позиве није јављао, док је први човек најмање општине у округу, Јован Лукић одбио да да коментар, рекавши, и поред представљањa новинара, да не зна са ким разговара и да није сигуран да коментар тражи прави новинар.

Преузето из листа Danas, www.danas.rs

Аутор: Момчило Вељковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *