RADNIK KOPA DRMNO DOBITNIK ZLATNE MEDALJE ZA INOVACIJE

 

Požarevljanin, Božidar Mirković, mašinski tehničar po struci, radi kao mašinski predradnik na održavanju na 2. BTO SISTEMU na kopu Drmno, izumeo je pametni alarm za automobile, za koji je dobio zlatnu medalju za inovacije na Tesla Festu.

Svoju priču  Božidar je započeo o svom radnom veku na kopu Drmno. Posao koji Božidar radi izuzetno je zahtevan i težak, a posebno po ektremnim uslovima i jako niskim temperaturama zimi.

S obzirom da Božidar radi samo prvu smenu, slobodno vreme, kako kaže, koristi da se posveti svojim hobijima i interesovanjima.

Ideja je potekla od trenutka kada su njegovom kolegi ukrali auto ispred zgrade. Kako objašnjava, pokušao je da pristupnim tehnologijama pokuša da u što kraćem vremenskom periodu dobije informaciju šta se dešava sa autom.

“Dosadašnji alarmni sistemi su proizvodili buku, moj pronalazak šalje informaciju putem sms poruke. Ukoliko dođe do prekida napona, narušavanja integriteta unutrašnjosti vozila ili pomeranja, možete da saznate GPS lokaciju pomoću Google mape. Takođe, možete i zaustaviti vozilo. Ako je ono u stanju kretanja, zaustavljanje vozila je moguće ako su ispunjena dva parametra: dobar gps signal i ukoliko je brzina manja od 30 km/h”, – pojašnjava Mirković.

Kretanje vozila se omogućava daljinski, a postoji i mogućnost da u svakom trenutku znati lokaciju automobila. Postoje dve back up varijante ukoliko dođe do nekog kvara.

PREUZETO SA: sattelevizija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *