Remonti na kopu „Drmno“: Priprema za pouzdan rad

Odluka da se remontne aktivnosti ubrzaju i izmene usaglašena sa nadležnima u EPS-u. Dosad su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja

Ubrzati opravke

Na Površinskom kopu „Drmno“ ovogodišnji plan remonta je delimično izmenjen zbog ostvarivanja planiranih proizvodnih planova i povećanih potreba za ugljem.

– Doneta je odluka, koja je usaglašena sa nadležnima iz EPS-a, da se remontne aktivnosti ubrzaju i izmene – rekao je Zoran Stojković, upravnik Sektora mašinskog održavanja.

– Remontne aktivnosti svešće se na produžene servise, popravke u postupku redovnog održavanja i tokom planskih stajanja. U skladu sa novim okolnostima, preduzimamo organizacione mere kako bismo za kraće vreme otklonili što više nedostataka na mašinama. Učinićemo sve da odgovorimo novim zahtevima i da sve rudarske mašine i opremu pripremimo za pouzdan rad tokom narednog perioda.

Dosad su završeni poslovi na remontu transportnog sistema i odlagača koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja, a u toku su obimni poslovi na popravci bagera „SRs 2000/32“, koji je angažovan u okviru tog rudarskog sistema za otkrivanje uglja.

– Pored sanacije postojećeg ležaja okreta gornje gradnje bagera i zupčastog venca, na ovoj mašini biće zamenjen i reduktor radnog točka. Odustali smo od zamene radnog točka bagera upravo zbog skraćenja rokova za popravku mašina. Radovi na bageru trajaće najverovatnije i tokom jula. Otklonjen je i najveći broj uočenih nedostataka na mašinama i opremi koja je angažovana na otkopavanju jalovine u sklopu trećeg rudarskog sistema. U poslednjoj dekadi juna počeli smo s radovima na mašinama koje se eksploatišu u sklopu ugljenog sistema i postrojenjima drobilane. Početkom jula pokrenuta je proizvodnja uglja, s tim što su radovi na bageru 800 završeni do kraja jula zbog povećanog obima i složenosti posla. Po okončanju radova, i on će biti uključen u proizvodni proces iskopavanja uglja i popunu deponija kako bismo do okončanja remontnih poslova u termoelektranama obezbedili dovoljne količine uglja– detaljan je Stojković.

 Održavaoci na terenu

Meteorološki uslovi u proteklom periodu nisu bili naklonjeni, što je uticalo na dinamiku izvođenja radova. Prema predviđanjima meteorologa, slede visoke temperature.

Organizacija

         – Pred nama su brojni složeni poslovi koje moramo obaviti za što kraće vreme. To će zahtevati bolju koordinaciju, organizaciju i veći napor svih učesnika u poslu kako da bi mašine bile spremne za rad, posebno tokom zime, – kazao je Stojković.

 

„Energija Kostolac“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *