RIBOLOV: „SMUĐ“ NA SVETSKOM PRVENSTVU

 

Ovogodišnje, 38. Svetsko Prvenstvo u mušičarenju održano je u Italiji, u regionu Trentino u podnožju Dolomita od 17. do 23.09.2018.

U 28 ekipa bilo je raspoređeno 140 takmičara iz 28 država + 5 individualnih takmičara. Sada već treći put, učestvovala je i repezentacija Srbije u sastavu: Tihomir Lukić, Dejan Pastronjević, Vladislav Todorović, Milan Martić (OSR“SMUĐ“ Požarevac) i Vladimir Marković (OSR“SMUĐ“ Požarevac, kapiten).

Takmičenje se odvijalo na dve divne planinske reke (Sarca tri sektora i Noce), kao i na jezeru Cornisello, koje se nalazi na 2.100m nadmorske visine. Staze su bile fantastične, a hvatala se uglavnom potočna pastrmka, glavatica (Salmo marmorata) kao i hibridi ove 2 vrste. Na jezeru je uhvaćeno i nekoliko endemskih alpskih jezerskih zlatovčica (salmo alpinus).

Reprezentacija Srbije borila se svim srcem i na kraju zauzela 23. mesto od 28 ekipa, što je otprilike i realan plasman. I ovaj put je za bolji plasman, pre svega, bilo neophodno bolje loviti na jezeru (samo Vladimir Marković je ulovio 1 ribu!!!), međutim u Srbiji ne postoji NIJEDNO jezero sa pastrmkama na kome bi reprezentativci mogli da treniraju!

Takmičenje je bilo krajnje neizvesno da bi na kraju ekipni šampion postala zasluženo  Španija, druga je Češka a treća Italija. Novi svetski šampion u pojedinačnoj konkurenciji je Španac David Garcia Ferreras, drugi je Finac Jyrki Hiltunen a treći Italijan Andrea Pirone.

Od naših takmičara najbolje je plasiran Tihomir Lukić kao 72. (sa jednim plasmanom na treće mesto u sektoru), pa Milan Martić 84. (OSR“SMUĐ“ Požarevac, jednom treći i jednom četvrti u sektoru), zatim Vladimir Marković 103. (OSR“SMUĐ“ Požarevac), Vladislav Todorović 135. i debitant Dejan Pastronjević 139. (od ukupno 140 takmičara).

Sledeće godine Svetsko Prvenstvo će se održati u Tasmaniji i nadamo se da će Srbija nastaviti kontinuitet učešća na najvećoj  svetskoj smotri mušičara. Za neki veći takmičarski uspeh, bolji rezultat i plasman, neophodna je mnogo veća podrška zajednice, treninzi na rekama (a naročito jezeru) pre takmičenja, kao i logistička podrška.

Bistro na sledećem SP!

 

Sekretar OSR „Smuđ“ Pozarevac

Lepomir Đorđević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *