РОТАРИЈАНЦИ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

Ротари клуб из Великог Градишта био је домаћин дводневног семинара за лидере ротари дистрикта 2483 Србија-Црна Гора. Одржан је и радни договор тима, били су укључени и представници ротари клубова Пожаревац-Виминацијум, из Смедерева и Великог Градишта.

У два дана семинара конципирани су модели боље организације и планови активности

Ротари клуба, највеће Међународне хуманитарне организације на свету са милион и 200 хиљада чланова, заједнице окупљених око идеје подстицаја високих етичких стандарда у свим професијама, хуманизма, племенитости и просперитета.

 

Чланови су врхунски стручњаци у својој професији, а истовремено, особе високих моралних карактеристика и развијеног система вредности.

 

                  – Сваке године организује се семинар за лидере као најодговорније људе у Дистрикту и ове године изабрали смо Сребрно  језеро као лепу дестинацију за рад и дружење. Има нас око 80 и сви ће водити Дистрикт од следеће године. Оно што је најважније у Ротари, пре свега је чланство у клубовима, реализација што више пројеката, како би били што видљивији, како би се многи придружили и помогли локалним заједницима. Дистрикт Србије и Црне Горе има 65 клубова, то је невладина организација, највећа у свету, формирана пре 113 година, која има и столицу у УН, и то је јединствена организација која ради глобално и локлано. Глобално – рад на сузбијању дечје парализе у читавом свету. Ево, након 25-30  година, ове године, по први пут, немамо ни један забележен случај. Ако и наредне три године нема оваквих случајева, болест је искорењена. А локално, клубови у Србији и Црној Гори раде за своју локлану заједницу, опредељују се на

                              Владимир Матић

који начин ће помоћи младима, школама, амбулантама, Домовима здравља и слично, – каже Владан Матић, гувернер Дистрикта 2483 Србије и Црне Горе.

Завршава се и важан пројекат „Сто за сто“, – сто  пројеката за сто школа у Србији и Црној Гори.

              -Овај пројекат приводимо крају и надам се да у јулу ове године настављамо пројекат „Стоједан пројекат за стоједну школу“, поводом 101 године постојања Ротори Фондације. Желимо да сваке године подигнемо наш циљ, а највише у помоћи на набавци компјутера и опреме, јер, нажалост, у нашој земљи недостаје око 4.500 рачунара за учионице и кабинете у школама, – додао је Матић.

Ротари клуб Велико Градиште формиран је пре  осам година и има 16 активних чланова. Клуб је до сада учесттвовао у многобројним хуманим акцијама.

            – Користимо ову прилику да промовишемо наш клуб тако што ћемо уручити један ЦТГ апарат Дому здравља Велико Градиште. Прошле године смо Дому здравља Голубац донирали ЕКГ апарат, а помогли смо медицинском опремом и средствима и Општој болници  Пожаревац.

                    Слободан Животић

Засадили смо садницама црвеног храста простор око Голубачке тврђаве, посадили смо стабла и у градском парку у Голупцу, а помогли смо једну породицу у Великом Градишту, која је имала штету од пожара на породичној кући, где смо им донирали шпорет на чврсто гориво, столарију и грађевински материјал, – истиче Слободан Животић, председник Ротари клуба из Великог Градишта.

Учесници семинара за лидере Ротари дистрикта, одржаног у хотелу ,,Данубиа парк’’ на Сребрном језеру, имали су и туристичку вожњу бродом, а затим су посетили Виминацијум, где су посадили хиљаду садница багрема.

Љ.Настасијевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *