Слободан Васић добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Новинар и уредник Радија Браво из Пожаревца Слободан Васић овогодишњи је добитник награде за новинарску хуманост Ђоко Вјештица, већином гласова одлучио је данас жири Удружења новинара Србије.

Слободан Васић већ неколико година у Пожаревцу и околини покреће бројне хуманитарне акције, а осим на свом Радију Браво апеле за помоћ најугроженијима шаље преко Фејсбук групе „Požarevac online“, а од недавно је основао удружење „Solidarnost online“, које је званични носилац активности за помоћ суграђанима.

Васић је током четири године хуманитарног рада организовао на десетине акција у којима је прикупио више милиона динара. Он је отишао корак даље и није се задржао само на извештавању, већ је ишао „од врата до врата“ и прикупљaо помоћ од грађана и локалних предузетника.

Удружење које Васић води је током ванредног стања купило 530 постељина за Општу болницу у Пожaревцу и поделило 100 пакета хране сиромашним породицама. Од 2015. године организује доделу 230 новогодишњих пакетића деци из социјално угрожених породица које систем из разних разлога не види.

Слободан Васић је ове године добио награду Вечерњих новости за најхуманији подвиг, а прошле године Удружење новинара Хрватске доделило му је на петом Фестивалу радијске репортаже награду за хуманост.

Овогодишњи добитник награде Ђоко Вјештица каријеру је као студент започео у Радио Крагујевцу, потом радио у Радио Пожаревцу, био уредник Радио и ТВ Дуге. Године 1999. оснива Радио Браво чији је власник и главни уредник и на коме има своје ауторске емисије.

Ове године на конкурс за награду „Ђоко Вјештица“ пристигло је 19 предлога, што је највећи број од када се награда додељује. По оцени жирија сви предложени кандидати су испуњавали услове правилника о награди за хуманост.

„То је одличан показатељ да и у овим тешким временима изазваним и ковидом 19, знатан број новинара исказују своју хуманост и са посебном љубављу помажу људима у свом окружењу, што сведочи и ова награда. Новинарима у мањим срединама много је теже да спроведу значајну хуману акцију, јер иза њих не стоје значајне информативне куце“, навео је жири.

У најужем избору за награду била је Бранка Борисављевић, новинарка Вечерњих новости.

                                                         Са једне од хуманитарних акција

О награди за новинарску хуманост одлучивао је жири у саставу: Милош Бата Милатовић (председник), Јасна Ђуровић (прошлогодишња добитница награде), Миљан Баћовић (дародавац награде), Дарко Дозет, Петар Живковић и Предраг Аздејковић.

Награда ће бити уручена у понедељак 26. октобра у Пресс центру УНС-а. Састоји се из дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности, које од 2017. године обезбеђује предузеће Транспортшпед.

Награда је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бате Милатовића, а власник ресторана Кумбара Јовица Павловића је обезбеђивао новчани износ награде првих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име награди и од тада је додељује.

Досадашњи добитници су: Јасна Ђуровић (ТВ Прва), Стево Лапчевић (Сремске новине), Ана Стаменковић (РТС), Данијела Давидов Кесар (Политика), Велимир Перовић (Блиц), Мирољуб Дугалић (Политика), Тамара Грујић (ТВ Прва), Бранко Станковић (РТС), Силвија Слиминг (Курир), Садик Хамидовић (нет радио Весеље) и Драгољуб Јанојлић (Независне новине паланачке).

ИЗВОР: УНС инфо

На друштвеној мрежи, у групи „Solidarnost Online“, на вест о добијеној награди, Васић је, објавио:

Добити награду са именом Ђоко Вјештица, човека кога изузетно поштујем и чији је рад немерљив и свима узор, више је него част. Хвала свима који сте допринели својим донацијама и прилозима да све наше акције приведемо крају. Ову награду доживљавам као награду свих нас. Посебно Хвала мојим пријатељима из Удружења Solidarnost Online, сви знате зашто. Ми смо тим.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *