СНС ПОЖАРЕВАЦ: ВЕЋА УЛАГАЊА У СПОРТ У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ

Развој спорта и спортске инфраструктуре били су главна тема данашње конференције за штампу Градског одбора СНС Пожаревац.

Ана Миљанић

На конференцији је говорила Ана Миљанић, члан Градског већа задужен за омладину, спорт и туризам:

  • Веома је важно, успели смо, на челу са градоначелником Банетом Спасовићем ,као и у многим другим областима, да Град Пожаревац ставимо на спортску мапу Републике Србије. Одлична сарадња са Олимпијским комитетом, Спортским савезом Србије, Министарством омладине и спорта, многим гранским савезима донела нам је организацију спортских манифестација од значаја за град као и одређена средства, конкретно од Министарства 40.000.000,00 динара за ергелу Љубичево, два игралишта за децу чија је изградња почела ових дана, такође од Министарства омладине и спорта. Како је наведено у Програму развоја спорта Града Пожаревца, у који су уткане идеје из Програма Српске напредне странке, постоје четири приоритета у развоју спорта којима смо се посебно посветили у протеклом периоду:

1.Развој спорта деце и омладине, укључујући и школски спорт

За Спортски савез Града Пожаревца један од најважнијих програма је школски спорт. Свим школама и ученицима се пружа апсолутна подршка у свим системима такмичења у школском спорту, било да се такмичења организују у Пожаревцу или у неком другом граду.

Циљ свих нас је да деца препознају и заволе спорт, односно физичко вежбање, као активност коју ће практиковати читав живот. Тиме ће стећи навику здравог начина живота а, исто тако, имаће добру основу за даљи развој у спорту. Поводом тога, имали смо два пута прилику у протеклом периоду да организујемо Олимпијски час за децу од првог до осмог разреда основне школе. У оквиру Олимпијског часа, 400 ученика је прошло кроз низ образовних интерактивних радионица где су имали прилику да упознају олимпијске вредности које се стичу кроз бављење спортом: радост игре, фер плеј, поштовање, изузетност и јединство духа, тела и ума. Такође, имали су прилику да причају са неким од врхунских спортиста и у разговору схвате шта је то потребно да би постао спортиста.

Пре неки дан смо угостили Николу Пековића, одбојкаша из нашег града који је на недавно завршеном Европском првенсту освојио златну медаљу. Тада су сви дечаци и девојчице који тренирају одбојку, као и остали ђаци, имали прилику да попричају са њим, сликају се, као и да виде пехар победника Европског првенства.

Следећи приоритет је:

2.Повећање обухвата бављења грађана спортом кроз развој и унапређење спортске рекреације

Сви знамо да је болест модерног друштва хипокинезија, односно недостатак кретања. Оно где смо ми као власт препознали решавање овог проблема је у побољшању услова за бављење спортом, односно рекреацијом. Постављене су две теретане на отвореном, затим трим стаза у Љубичеву, обновљени многи терени, како у граду тако и на селу.

3.Развој и унапређење врхунског спорта

Циљ је омогућити сваком спортисти шансу за развој од почетника па до мајстора спорта. Велику улогу у томе имају организације у области спорта, односно наши клубови. Конкретно, 55 клубова се налази на буџету Града Пожаревца за годишње програме за 2019. годину и сви они у мањој или већој мери доприносе свим наведеним областима.

Посебно бих истакла рад мушког одбојкашког клуба „Млади радник“, који већ низ година бележи одличне резултате који су праћени стабилним функционисањем клуба. Поред врхунских резултата, клуб посвећује пажњу младим играчима, што је веома значајно за наш град. Фудбалски клуб „Млади Радник“, који је био у јаку тешком стању пре неколико година, такође добрим радом предходне и садашње управе, дошао до стабилног функционисања а свој акценат су ставили на школу фудбала и млађе селекције, што ова власт свакако подржава. Да се спомене заслужује и стонотениски клуб „Пожаревац“, који је на врхунском нивоу дужи низ година, као и женски фудбалски клуб који је у највишем рангу такмичења.

Споменућу као добре примере рада са младима: Атлетски клуб „Пожаревац“, Карате клуб Железничар, Карате клуб Млади Радник, Клуб малог фудбала „Пожаревац“, Гимнастички клуб „Млади радник“, као и гк „Звезда“, Кошаркашки клуб „Пожаревац“, Џудо клуб „Бамби“, Спортска асоцијација…

Свакако се морамо похвалити и са Коњичким Друштвом „Кнез Михаило“, које је испратило тенденцију Града Пожаревца да постанемо један од водећих градова у Србији када је коњички спорт у питању. Не мисли се само на Љубичевсе игре које су посебна тема, већ је повећан број тркачких дана у току године који се организују на врхунском нивоу.

Наравно, Спортски савез који је кровна организација свим клубовима и представља спону између клубова и градске власти. Овом приликом бих посебно истакла одличан рад Савеза који годинама организује манифестације од посебног значаја за наш град, помаже све клубове, води бригу о школском спорту, а као награду за добар рад ове године је наш Савез добио престижну Мајску награду коју додељује Спортски савез Србије за најбољи савез. Сама награда је у рангу освојеног првенства државе, тако да је то свакако посебна част за наш Град и сам Савез наравно.

Градски фудбалски савез је, такође, веома значајан у систему спорта у Пожаревцу због масовности и великог броја клубова који су чланови Савеза.

Оно на шта Град може највише да утиче је:

4.Развој и унапређење спортске инфраструктуре

Без улагања у развој спортске инфраструктуре нема ни напретка у спорту. Поред тога што се редовно одржавају и по потреби обнављају школске сале, ова власт је препознала важност унапређења спортске инфраструктуре. Уложено је мало преко 20 милиона динара у реконструкцију Спортског центра „Пожаревац“, и то су први такви радови од када је СЦ изграђен. Замењено је осветљење, седишта, копилити, окречена хала, спуштају се плафони, ради се фасада, паркет све у свему ускоро очекујемо репрезентативан спортски објекат у нашем граду.

Постављен је тартан на спољном терену и тиме смо добили још један одличан терен за тренинге и рекреацију. Директор Ненад Митић је са својим сарадницима на време одреаговао и средио терен за тенис који се користи у пуном капацитету. Такође имамо још један објекат при Спортском центру а то је балон сала са вештачком травом, нешто што наш град није имао до сада а свакако од великог значаја како за клубове тако и за грађане.

Град Пожаревац директно финансира клубове и удружења и то са тенденцијом раста сваке године:

2017. – 75 милиона динара,

2018. – 76 милиона динара,

2019. – 82 милиона динара.

Поред ових средстава, обезбеђују се кроз посебне програме бесплатни сати за тренинге, што је од велике важности за све клубове.

У току прошле године, клубови су потписали уговоре са удружењем 3+ и тако омогућили породицама са троје и више деце да потпуно бесплатно тренирају спорт за који се одлуче. У току је анализа колико деце смо обухватили у току ове године у овом пројекту.

Као што се види, доста је урађено у свим сегментима, таргетирани су проблеми који се решавају. Свесни смо потрбе нашег Града за затвореним базеном, као и за атлетским стадионом и свакако ћемо учинити све да те циљеве остваримо. Веома је битно истаћи разумевање ове власти за потребе свих клубова, тако да, уколико се у току године укаже потреба за додатним средствима за организовање такмичења, утакмица, манифестација, која нису могла бити планирана, Град то увек испрати. У разговорима са градоначелником, договорен је и одређен износ за спорт у ребалансу буџета за ову годину, а већ сада могу да кажем да ће наредне године буџет бити увећан за 10 милиона динара, што ће само побољшати услове свим нашим клубовима, – рекла је Миљанићева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *