SNS POŽAREVAC: ZNAČAJNA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU

Бане Спасовић, председник Градског одбора СНС, на данашњој конференцији за медије, тематски посвећеној пољопривреди, истакао је да током 2018. године, за потребе субвенционисања пољопривреде, атарске путеве и едукацију издвојено око 30 милиона динара. Постављен је циљ да се улагања у пољопривреду са 0,7% повећају на 2% Градског буџета, навео је Спасовић.

У 2018. години, око 14,5 динара уложено је у одржавање атарских путева. Око 4,4 милиона динара коштала је прошле године набавка више од 120 додатних противградних ракета, а око 87 милиона уложено је у послове на уређењу  водотокова другог реда на сеоском подручју. На име кредитне подршке за суфинансирање камата, прошле године реализовано је више од 2,3 милиона динара, а за постицај руралног развоја више од 17 милиона динара. Улагано је у набавку система за наводњавање, механизације, опреме за пчеларство, садног материјала, пластеника, квалитетних грла стоке.

Ове године, за разна улагања у пољопривреду, буџетом је опредељено 40 милиона динара, 10 више него прошле, првенствено за субвенционисање пољопривредне производње, противградне одбране, уређење атарских путева и едукацију пољопривредника. Програм за пољопривреду послат је на сагласност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и очекује се расписивање конкурса крајем августа, односно почетком септембра.

Током 2018. године потписано је 235 уговора са пољопривредним произвођачима, а њихова вредност је била око 20 милиона динара. Очекивана вредност за субвенционисање пољопривредника за ову годину је око 30 милиона динара, а око 7 милиона динара је издвојено за атарске путеве.

И ове година планирана је набавка укупно 120 противградних ракета у сличном новчаном износу као прошле године. Град Пожаревац је обезбедио и одређене награде за стрелце. Ове године за одбрану од поплава издвојено је близу 80 милиона динара, за субвенционисање камата 2,5 милиона динара, за подстицај руралног развоја око 27 милиона динара. На име осигурања усева, вишегодишњих засада и животиња планирано је око 790.000 динара, а за удружења пољопривредника 1,75 милиона. За хемијску анализу земљишта Град је издвојио 1,5 милиона динара.

Једна од повољности и новина је и осигурање вишегодишњих засада пољопривредних произвођача уз подршку министарства за државну управу и локалну самоуправу реализује се преко Удружења воћара, а за шта је издвојено 4 милиона динара.

Спасовић је подсетио и на пројекат подршке младим пољопривредним произвођачима за набавку коју је град реализовао у сарадњи са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“, Пољопривредном школом са домом ученика „Соња Маринковић“ и Пољопривредном саветодавном и стручном службом Пожаревац, опредељено је око 1,2 милона динара, а опреме је додељена ученицима завршне године Пољопривредне школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *