„STARCI“ POSETILI VUKOVAC 14. JANUARA

У селу Вуковац, општина Жагубица, православна Нова година 14. јануара започела је манифестацијом „Старци“, коледарским обичајем из давних времена, који се у овом селу одржао и до данашњих дана.

Маскирани у старце и застрашујуће ликове, па и звери, младићи овог села негују и чувају од заборава прастари ритуал којим „старци“, према веровањима предака, долазе у село да отерају све старо и ружно што је остало од старе године, а обезбеде родност, плодност и напредак у новом календарском циклусу.

На то  указују улоге деде и бабе или младе, као и бебе (лутке) коју носе, што је јасна асоцијација за рађање новог живота.

 

Преврнута одећа, гарављење, рогови на глави, маскирање до непрепознатљивости су показатељи да учесници ове поворке не припадају овом свету, односно да су они представници предака, који су дошли да људима обезбеде напредак, добар род усева и плодност стоке.

Покровитељ манифестације је Општина Жагубица, организатор МЗ Вуковац и Туристичка организација општине, уз помоћ и подршку бројних спонзора из вуковца и околине.

„Старци“ су прва овогодишња манифестација на тлу општине Жагубица, у којој готово свако насеље има своју културну, спортску или туристичку манифестацију.

 Мештани Вуковца поздравили „Старце“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *