ТЕ–КО КОСТОЛАЦ: ОКОНЧАНА ТРИ ВАЖНА ПРОЈЕКТА

 

Завршетак пристаништа „Костолац“, монтажа багера и одлагача за шести БТО систем и постављање колосека индустријске пруге од станице „Стиг“ до термоелектране „Костолац Б“ обележиле су 2018. годину 

Прошла година у огранку „Костолац“ остаће упамћена по финализацији и реализацији три веома важна пројекта за будућност: завршетку пристаништа „Костолац“, монтажи багера и одлагача за шести БТО систем и постављања колосека индустријске пруге од станице „Стиг“ до термоелектране „Костолац Б“.

Изградња пристаништа и индустријског колосека пројекти су прве фазе кредитног пакета сарадње с Народном Републиком Кином, а изградња новог рударског система је део друге фазе. Годину за нама обележиле су и бројне технолошке и производне активности на копу „Дрмно“ и у термоелектранама „Костолац“, као и послови који су у функцији обезбеђивања погонске спремности и повећања сигурности у раду сва четири блока. Оба блока Термоелектране „Костолац А“ су прешла на нови систем отпепељивања у првој половини године, па је било потребно да се синхронизује цео технолошки процес и отклоне проблеми који су се јављали са новом технологијом транспорта пепела и шљаке. Настављене су и припреме за ревитализацију оба блока, које треба да се заврше до 2023. године. На блоковима термоелектране „Костолац Б“ рађени су стандардни ремонти, а ове године ући ће у капитални ремонт.

Термоелектране су имале и два јубилеја. Најстарији блок од 100 мегавата ТЕ „Костолац А1“ обележио је 50 година рада са укупно произведених 20 милијарди кWх, а блок ТЕ „Костолац Б1“ 30 година од пуштања у рад са 960 милијарди кWх испоручених систему ЕПС-а.

   Пристаниште Костолац – за ефикаснији транспорт робе, материјала и делова

Рударски системи су прошли кроз велике и значајне ремонте, уз неколико кварова на основној механизацији. Најважнији посао је био на реконструкцији угљеног система и новој траси извоза углја дужине 10 километара. Тиме су створени услови за даљe напредовање копа и радијалан заокрет фронта експлоатације према Дунаву. Урађена је реконструкција дробилане „Дрмно“, која је сада опремљена савременим информатичким контролним центром за управљање системом производње. Овом реконструкцијом је омогућено веће издвајање комадног угља.

Настављена је изградња 15. линије бунара за предодводњавање, али и крчење великог шумског појаса „Храстоваче“ на правцу напредовања копа „Дрмно“.

Брига о здрављу запослених била је на првом месту због тешких услова рада. Систематске прегледе је прошло 2.167 радника и више од 240 радника распоређених на пословима са повећаним ризиком. Сви којима је то било неопходно упућени су на додатну дијагностику и лечење, што им је такође обезбедио ЕПС.

У 2018. велика пажња била је посвећена заштити животне средине. На одлагалишту пепела „Ћириковац“ обложено је и прекривено земљом 24 хектара касете Б. Такође је 100 хектара одлагалишта било обухваћено рекултивацијом. Започета је и изградња ветрозаштитног појаса у селу Дрмно.

Сарадња са локалном заједницом била је у обостраном интересу и успостављена је стална комуникација са селима у окружењу како би се наставила улагања у инфраструктуру.

Запослени у „Костолцу“ дали су максимум да се остваре утврђени пословни циљеви, који остају исти и у 2019: повећање поузданости, сигурности производње и домаћинско пословање.

       Поред багера, завршене и погонске станице за VI систем

У фокусу

Огранак су посетили бројни факултети и друге научне и образовне институције и установе. У посети су током 2018. године биле 24 студијске групе. Ништа мање није било интересовање страних и домаћих медија. Огранак је посетило 11 страних и десет домаћих медијских кућа.

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *