„ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“ Веће обавезе пред рударима

У 2021. години пред рударима је обавеза да откопају више од 46 милиона кубика јаловине и  9,3 милиона тона угља.

У прошлој години рудари Површинског копа „Дрмно“ уложили су много рада и труда како би остварили постављене производне циљеве. План производње откривке од 45,200.000 кубика јаловине остварен је пре истека године. Производња угља је за два процента мања од плана. Али, с друге стране, у потпуности је остварен план испоручене топлотне вредности угља термоенергетским капацитетима инсталисаним у Костолцу захваљјуући високој просечној калоријској вредности угља. Закључује се да је захваљујући квалитетном угљу обезбеђен стабилан рад електрана.

Испуњене су обавезе и у погледу обезбеђивања планираних количина угља за потребе рада термокапацитета у Свилајнцу и Обреновцу од готово 1,3 милиона тона ситног угља. Остварен је и план издвајања комадног угља за широку и индустријску производњу.

Током године, како нам је речено у рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“, реализовани су и вредни инвестициони пројекти. У функцији је нова трафостаница „Рудник 4“, приводе се крају радови на изградњу ЛЦ-17 линије бунара. Настављени су радови на изградњи западног гравитационог цевовода. Монтиран је и постављен нови уређај (Ф-трака) којом су створени услови за ископавање угља из другог угљеног слоја у зони рада петог БTO система. Завршени су радови на асфалтирању стационарних путева са источне и западне границе копа у укупној дужини око 2,7 километара. Освежен је возни парк помоћне механизације новим радним машинама и возилима за превоз радника.

Недостају витални делови

У рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ истичу да у прошлој години због пандемије нису реализовани послови набавке виталних делова за основну рударску механизацију, који су у функцији подизања њихове погонске исправности у циљу обезбеђивања услова за континуирану и предвидиву производњу. Овако би у најкраћем гласио осврт на остварене резултате у 2020. години у рударском сектору.

– Планом производње предвиђено је да се откопа 46,500.000 кубних метара јаловине и 9,350.000 тона угља. Производни планови се повећавају и зато приоритетно у овој години треба да се нађу решења за набавку виталне опреме за основну рударску механизацију која је ангажована на откривању угља, – истиче Веселин Булатовић, директор за производњу угља у огранку „ТЕ-КО Костолац“.

          Веселин Булатовић

Познато је, како објашњава Булатовић, да на свим багерима „SRs 2000“ постоји проблем са лежајевима окрета горње градње, а нови још нису набављени. Неопходно је да се реализују и јавне набавке из прошле године, које се, због жалби понуђача, налазе у Управи за јавне набавке, а односе се на куповину редуктора и гусеничних чланака.

– Редуктори су нам неопходни за повећање погонске исправности везног транспортног система којим се угаљ из дробилане транспортује према термоелектрани „Костолац А“ у Костолцу. На овом систему у раду су редуктори из седамдесетих година прошлог века и немогуће их је више одржавати, јер за њих нема резервних делова. Нове редукторе треба да уградимо и на збирним транспортерима 1800, који раде у склопу другог и трећег јаловинског система на копу „ Дрмно“. Важно је и да се обезбеде и нови квалитетни гусенични чланци за машине са којима смо у дефициту, – рекао је Булатовић.

Предстоји набавка опреме

Поред преузетих обавеза из прошле године, за 2021. планирана су средства за изградњу још једне линије за дубинско предодводњавање копа, експропријацију, археолошке радове, техничку и биолошку рекултивацију.

У овој години, према речима директора за производњу угља у огранку „ТЕ-КО Костолац“, биће настављени радови на стварању предуслова за реализацију идеје изградње новог контејнерског насеља на западној граници копа, до кога ће се долазити асфалтним путем. Изградња контејнерског насеља Запад реална је потреба с обзиром на чињеницу да се из године у годину коп развија и шири. Ову констатацију потврђује и податак да растојање између багера и одлагача на шестом BTO систему износи 11 километара. Зато је неопходно да се обезбеде услови да запослени буду смештени ближе радним и одлагалишним етажама.

Булатовић истиче да коп „Дрмно“ није у потпуности дограђен за производњу од 12 милиона тона угља годишње:

– Недостаје још око 20 милиона евра за набавку неопходне опреме за откопавање угља. Реч је о опреми за другу етажну траку, самоходном транспортеру (бандвагену). Ако се ова опрема не уговори 2021, бојим се да коп неће имати спремне капацитете којима може одговорити новим производним захтевима по завршетку блока Б3. За производњу од 12 милиона тона угља годишње упоредо треба да се откопа и 56 милиона кубика јаловине. Овакав ниво производње захтева поуздану основну рударску механизацију и опрему, суву радну средину, адекватан број машина и возила помоћне механизације, као и неопходан број радника, – напомиње Булатовић.

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *