„ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“: Више мегавата, мање застоја

План производње електричне енергије у костолачком огранку је остварен и премашен за скоро три одсто и 2019. година била је успешна.

– Био је врло реалан и прилагођен свим пословима које смо радили. Трудили смо се да сваки мегават произведемо и да број принудних застоја сведемо на прихватљиву меру. То је тенденција ЕПС-а, да се сваке године смањи број принудних застоја – истакао је Ненад Марковић, директор за производњу енергије у огранку „ТЕ-КО Костолац“.

Ремонтна сезона костолачких термоелектрана 2019. године реализована је у складу са очекивањима. Стандардни ремонти су рађени на блоковима А1 и А2, продужени ремонт је рађен на блоку Б1. На блоку Б2 прошле године је рађен велики капитални ремонт. Сходно обиму трајало је и време ремонта, тако да је блок А1 ван производње био од 25. јуна до 22. јула, А2 од 4. јула до 1. августа. Блок Б1 је у ремонту био дуже, од 21. јуна до 23. јула. Капитални ремонт блока Б2 трајао је 165 дана, од 6. јула до 19. децембра.

Ненад Марковић

– Када је реч о стандардним ремонтима на блоку А1 и А2 и продуженом на Б1, све планиране активности су тако изведене да се то после и рефлектовало стабилном производњом и одразило на испуњење и пребацивање производног плана за 2019. годину.

У најсложенијем капиталном ремонту, који је рађен на блоку Б2, у трајању од 165 дана, акценат је стављен на уградњу система за редукцију азотних оксида. Циљ је да се смањи емисија штетних гасова, односно заштити животна средина и испоштују законом прописане норме. – Уграђени су системи за редукцију азотних оксида примарним мерама, урађена је припрема на котловском делу, припрема и уградња система секундарних мера. Б2 је први блок у систему „Електропривреде Србије“ на ком ће се применити секундарне мере за редукцију азотних оксида. Иначе, циљ је да се преко система за редукцију секундарним мерама уђе у норме испод 170 милиграма по кубном метру. Поред уградње система за редукцију азотних оксида, замењен је део испаривача котла, што је такође велики посао, замењен је и део међупрегрејача котла, као и пакет лимова регенеративних загрејача ваздуха. На турбогенераторском постројењу урађен је капитални ремонт са свим потребним интервенцијама – рекао је Марковић.

На почетку ове године у костолачким термоелектранама кренуле су припреме за следећу ремонтну сезону. О пословима које треба урадити 2020. године Марковић каже да је производни план амбициозан зато што ће на блоковима ТЕ „Костолац Б“ бити краћи ремонти.

– ТЕ „Костолац Б“ учествује са 70 одсто укупне производње у костолачком огранку и то је разлог. Што се тиче саме производње, за сада се држимо усвојеног плана и веома нам је важно да дођемо до ремонта са динамиком, јер се после ремонта пропусти који су се јавили у претходном периоду отклоне и онда компензују. Битно је и показало се у пракси да када одржимо добру динамику до ремонта, увек годину завршимо са производним пребачајем. Ове године већи послови ће се радити на старијим блоковима А1 и А2, који иду у капиталне ремонте. Ремонт А1 ће трајати 65 дана, а А2 70 дана. Тако ће и ови блокови спремни дочекати наредну производну и грејну сезону – закључује Марковић.

Блокови су иначе у систему даљинског грејања Пожаревца, Костолца и околних насеља.

ТЕ „Костолац Б“

Након завршетка капиталног ремонта, блок Б2 је кренуо на време у производњу, и то успешно. На овом блоку раде се подешавање и оптимизација параметара сагоревања, јер је систем за редукцију азотних оксида подразумевао комплетну измену ложења котла.

– Замењена је геометрија неких сегмената и делова тако да се сада на терену раде оптимизација и подешавање сагоревања у котлу. Тај процес ће још трајати, а паралелно се ради пројектовање резервоара за секундарне мере и очекује грађевинска дозвола како би почела изградња резервоара са пратећом инфраструктуром и пумпним станицама за допремање материје до самог блока.

Извор: „Енергија Костолац“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *