У КУЧЕВУ ОДРЖАНА ВЕЖБА ЗДРУЖЕНИХ СНАГА „SAREX 39-18“

На брду Ђула је јуче Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије организовао вежбу трагања и спасавања пуног капацитета SAREX 39-18.

У вежби је учествовало више од 200 људи из Спасилачко-координационог центра Сектора за трагање и спасавање наведеног Директората, као и из Министарства одбране и то из :119 мешовито хеликоптерске ескадриле (Ниш) и 714 противоклопне хеликоптерске ескадриле (Лађевци) 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије, Војномедицинске академије (ВМА) и 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде ВС;  из МУП-а Хеликоптерска јединица (ХЈ)  и Специјална антитерористичка јединица (САЈ), Сектор за ванредне ситуације – Одељење за ванредне ситуације Кучево, Полицијска  управа Пожаревац, Одељење тетра и радио комуникације Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије и  Ватрогасно спасилачка јединица Кучево са ВСЈ Петровац; из Министартсва здравља Клинички центар Србије, Клинички центар Ниш и Дом здравља Кучево, Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА доо Београд, Горска служба спасавања, Црвени крст.

Циљ вежбе је био да се процени спремност Спасилачко-координационог центра и субјеката ангажованих у трагању за ваздухопловима и спасавању лица у цивилном ваздухопловству.

Вежби су испред локалне самоуправе присуствовали председник општине Новица Јаношевић, чланови Општинског већа Милош Петровић и Љубиша Војић (заменик команданта Штаба за ванредне ситуације општине Кучево), директорка Дома здравља др Емина Перић.

Вежба је имала више сегмената – од лоцирања  ваздухоплова који су доживели несрећу, до спасавања повређених из различитих ситуација (падобранац закачен на стабло, повређени на земљи, лица чији се ваздухоплов пао на земљи и запалио се итд).

По окончању вежбе,  Никола  Шаранчић координатор догађаја на терену,  је рекаода је вежба успела и да су испуњени сви планирани захтеви, а да ће обимна анализа тек уследити.

У својој изјави, председник општине Кучево, Новица Јаношевић, изразио је импресије степеном успешности извршавањља поверених задатака  свих учесника вежбе, и задовољство што је вежба извршена на територији ове општине , која је тиме добила званичну локацију за хелиодром.

Извор: ekucevo

Пројекат „Кучево данас“ суфинансира Општина Кучево.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *