У ПОЖАРЕВЦУ: Изложба дигиталних графика СЛОЈЕВИ ОБОЈЕНОГ

У Галерији савремене уметности у четвртак је отворена изложба дигиталних графика уметника Бранислава С. Марковића.

На отварању изложбе, Марина Радосављевић, виши кустос, историчар уметности из Народног музеја у Пожаревцу, поручилаје: „За апстрактне уметнике каже се да кроз инстинкт, композицију и палету боја, преносе емоције, идеје или искуства стварајући  слике које се изнова истражују. Дела Бране Марковића колекција су динамичких садржаја који се играју луминесценцијом и покретом како би изазвали реакције. Инспирисани топлим тоновима земље и хладним тоновима неба, његови радови су континуирано експериментисање у текстури, светлости, слојевитости и рефлексији.

У мноштву могућности које дигитално сликарство пружа, Марковић се определио за комбинацију са сликарским елементима створивши илузију простора и експресију боја, којима нас води у имагинарну зону, захваљујући моћној технологији  коју мајсторски користи као и сликарској вештини.  Комбинацијом компјутерске обраде слојева и сликарским аспектом слике кроз пастуозне намазе, уметник се определио за стварање  дела која спајају различите приступе обраде, па отуда и назив изложбе „Слојеви обојеног“.

Марковићеви радови преносе драматичне, али уравнотежене визуелне изразе, истовремено „пројектоване“, а опет спонтано изведене и динамичне. Они представљају емоционалну одгоду од света који нас преплављује својим интензитетом и обезбеђује освежавајући излазак у боју, покрет и дизајн. Уметник својом уметничком поетском истрагом света и специфичним приступом наставља да негује и сакупља оне метафизичке просторе са сензибилитетом којим ствара духовну везу са Земљом, људским искуством стремећи ка вишем смислу“.

 

Биографија уметника

Бранислав С. Марковић је рођен у Скорици код Параћина 1950. Године. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек сликарство, у класи професора Градимира Петровића 1977. Године. Члан је УЛУС-а од 1979. Излагао на 33 самосталне и преко 200 колективних изложби. Учествовао у домаћим и међународним пројектима и ликовним колонијама; организовао ликовне изложбе „Балкан културни простор без граница“ и „Guitar visual art“. Добитник 12 награда, интернационалних и  домаћих. Члан групе Аrt LumiNis. Живи у Београду.

Изложба је отворена до 1. августа. Улаз је слободан.

 

Извор: ГСУ

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *